Saturday, 21 January 2017

Buku Panduan Lengkap Ibu Hamil

Hari ni hari ke 29 saya berpantang..
Yeayyyy lagi 11 hari nak merdeka dah..

Tazabaaaarrrrr okeh...
Kat Kelantan ni berpantang 40 hari je, bukan 44 hari macam kebanyakan tempat lain..
.
Kelantan tengah banjir sekarang..
Malam tadi, air kat jalan taman perumahan rumah saya, paras betis jugaklah..
Tak pernah2 lagi air naik kat rumah ni..
Tapi kali ni naik..
Nasib baik takde lah sampai masuk ke dalam rumah...
Syukur..
.

Oklah, hujan-hujan macam ni, maktang ni nak cerita pasal satu buku..
.
Buku ni memang maktang highly recommend untuk bakal makyong, makyong dan maktang..
Memang bagus sangat buku ni..
.
Tajuk buku ni adalah "Ibu Dibelai Anak Dibuai" oleh Dr Ariza Mohamed (Pakar O&G HUKM)..
.
Buku ni maktang beli 8 tahun lepas, masa maktang tengah mengandungkan Ammar. Haaa lama dah kan buku ni. Sampailah sekarang ni dah anak 4 orang, maktang masih lagi tak jemu baca buku ni tau..
.
Buku ni boleh dikatakan complete.
Dia cerita pasal semua perkara. Bermula dari awal kehamilan, sampailah selepas bersalin. Contohnya:
.
- tanda-tanda awal mengandung
- perkembangan janin di dalam rahim mengikut minggu
- pemakanan semasa hamil
- senaman semasa hamil
- permasalahan yang mungkin berlaku semasa Trimester 1, 2 & 3
- checklist utnuk membeli keperluan bayi
- tanda-tanda awal bersalin
- permasalahan khusus seperti darah tinggi dan kencing manis semasa hamil
- pendarahan semasa hamil
- rhesus negatif
- fibroid semasa hamil
- bayi songsang
- senaman selepas bersalin
- penjagaan bayi baru lahir
- keperluan pemakannan bayi
- teknik dan permasalahan dalan penyusuan
- kaedah merancang keluarga
.
Dan banyak lagi tau yang ada dalam buku ni..
.
So, memang saya sangat sarankanlah ibu-ibu atau bakal-bakal ibu, supaya beli buku ni.. Buku ni saya beli 8 tahun lepas RM29, sekarang ni tak pasti lah kan.. Kot dah takde jual dah ke wallahualam. Tapi cubalah cari dulu ya.. Ada rezeki, ada la kan.... ;-)
.
Selamat menambah ilmu, wahai ibu-ibu hebat!






Nakkan vitamin semulajadi yang memberikan nutrisi lengkap dan patut dimakan semasa hamil?
Nakkan set berpantang yang boleh mengembalikan kecergasan kepada tubuh ibu yang baru lepas bersalin?

Jangan lupa hubungi saya ok...




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Friday, 20 January 2017

Perlu Ke Ada Side Income?

Perluuuuuu sangat!
.
Unless, kalo kita dah ada duit berjuta, boleh sedekah berpuluh ribu setiap bulan, boleh berzakat beratus ribu setiap tahun, boleh menyumbang ke yayasan ataupun rumah anak yatim setiap bulan tanpa ragu, dan boleh buat macam2 tanpa ada masalah kewangan LANGSUNG!
.
Sinis?

.
Ok, katakanlah tidak lah sampai begitu kan..
Takdelah sampai perlu berjuta..

Tapi hakikatnya begitulah..
Kita tak tahu masa depan kita..
Selagi boleh berusaha, tolonglah berusaha dengan gigih..
Ya, kamu dan saya juga..

Peringatan untuk diri sendiri...
.

Ada jugak yang kata begini...
.
"Alaaaa, duit bukan boleh bawak mati pun?"
.
Yes, betul.. Duit bukan boleh bawak tanam sekali dengan kita dalam kubur..

.
Tapi dengan duitlah kita nak hantar anak kita belajar dengan sempurna supaya jadi orang berguna, jadi anak soleh supaya dapat doakan kita kelak..
.
Dengan duitlah kita nak menuntut ilmu, supaya ilmu kita boleh pulak kita ajar orang lain supaya jadi amalan yang mendatangkan pahala secara berterusan.
.
Dengan duit jugaklah kita dapat bersedekah, kerjakan amal jariah yang juga jadi saham untuk kita bila dah tiada kelak.
.
Semua tu perlukan duit.. Bukan free2 je tau..
.
Dan tahu kan, kefakiran itu mendekatkan kepada kekufuran.
Nauzubillah...

.
Pilihan yang saya ada sekarang, sebagai seorang yang berniaga sepenuhnya Shaklee dari rumah, saya kena buat Shaklee betul-betul. Pendapatan dengan Shaklee sememangnya tiada had. Siapa yang berusaha, maka dialah yang akan mendapat hasil. 
.
Senang ke bisnes Shaklee?
.
Alangkan nak makan nasik pun kita kena usaha kan, inikan pula nak kerjakan sesuatu untuk dapatkan duit.. Tapi, Shaklee ada kelebihan yang tak terdapat pada bisnes yang lain..
.

Nak tahu apa?
.
Boleh tengok kat sini...
.
7 Sebab Kenapa Saya Pilih Shaklee
.
Nak join Shaklee dan dapatkan side income dengan Shaklee?
.
Jommmmm...




******************************************************************************************************************



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Wednesday, 18 January 2017

Rumah: Nak Beli Ke Nak Sewa?

Nak beli ke nak sewa rumah?
Nak sewa ke nak beli rumah?
.
Hmmmm...
.
Selalu kan kita dok pikir macam ni, antara nak beli ke nak sewa rumah...
.
Dulu-dulu, saya berpendapat beli je lah rumah tak rugi punnnn.. Aset tuuuu...
.
Tapi, ye ke aset?
Bukan ke aset ni adalah benda yang boleh mendatangkan hasil kat kita.. Beli rumah ni, walaupun kita rasa ianya adalah rumah kita hakikatnya rumah bank kot, nak kena bayar setiap bulan.. Macam dah jadi liabiliti pulak la ya?
.
Hmmmmm lagi...
.
Nampaknya kena beli secara cash la kot kan? Mustahil?
Tak mustahil kot.. Ada duit, bolehlah dapatkan rumah secara cash... Abang dan kakak saya dahpun buktikan...
.
Ataupun dapatkan duit dari sumber yang lain, untuk biayai hutang rumah yang kita duduk ni..
.
Ok, macamana nak buat tu?
.
Ada satu tips yang saya pernah baca..
.
Tak salah beli rumah, tapi pastikan rumah pertama yang kita beli tu bukan untuk kita duduk. Tapi kita sewakan je...
.
Contohnya macam ni..
.
Rumah pertama yang kita beli tu, kita sewakan dengan harga RM1500. Katalah, kita bayar bulan2 kat bank untuk rumah pertama tu RM750. So, balance RM750 lagi tu, kita boleh gunakan untuk biayai rumah kedua yang kita nak beli dan duduk rumah tu. Faham kan?
.
Tapi tu lah..
Bila sewakan rumah ni, banyak jugak isu yang nak kena consider..
Bab penyewanya, bab harganya, bab maintainance nya, bab macam2 lagi lah.. Hmmmm...
Kalo dapat penyewa yang bagus, yang jaga rumah kita sebaiknya, yang sentiasa bayar on time tu ok la jugak kan..
.
Hmmmmm lagi dan lagi hehehehe..
.
Apapun, terpulanglah pada consideration masing2..
Kita yang nak hadap kan..
Bab tips ni macam2..
Ada orang cakap gitu, ada orang cakap gini..
Ada orang cakap sebaiknya begitu, ada orang cakap sebaiknya begini..
.
Kita take into consideration all those tips, then buatlah decision wisely..
Yang penting, berbincang betul2 dulu laki bini ok? 

Selamat menikmati rumah idaman anda ;-)



*******************************************************************************************************************************




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707



Efie Muhamad (facebook)



 ;-)

Monday, 16 January 2017

Tips Memilih Produk Penjagaan Kulit Yang Selamat

"Kecantikan Sempurna Diperoleh Daripada Alam Semulajadi, Disempurnakan Dengan Sains"

Wahhhhh gittewww...

Inilah tagline bagi produk penjagaan kulit pilihan saya..

Apa lagi, Set Nutriwhite Shaklee la kan?

"Asyik-asyik Shaklee, asyik-asyik Shaklee, cubalahhhhhh produk yang lain pulak......."

Kata mereka dan mereka dan mereka..

Ok, meh saya nak bagitau kenapa untuk dalaman saya makan Shaklee, untuk luaran pun saya amek Shaklee..

> Dibangunkan oleh saintis dan pakar penjagaan kulit di Jepun dan US
> Hasil kajian selama 3 tahun
> Pemilihan bahan aktif dan mentah yang diperoleh daripada 16 buah negara
> Ujian yang menyeluruh
> Ramuan gabungan yang optimum
> Tidak mengandungi apa-apa bahan kimia yang merbahaya
> Campuran daripada 16 nutrien botani yang membantu mengurangkan melanin untuk mewujudkan kulit yang lebih putih, cerah dan bercahaya (eg: Bearberry, Strawberry Begonia, Mulberry, Rosemary, Aloe Vera, Marshmallow)

Dalam produk Shaklee, TIDAK MENGANDUNGI bahan-bahan kimia merbahaya seperti berikut:

> Bisphenol
> Butyl Acetate
> Sodium Laureth Sulfate
> Sodium Lauryl Sulfate
> Fragrance
> Parabens
> Dioxin
> Phtalates
> Triclosan
> Diethanolamine



Dan banyak lagi bahan-bahan kimia berbahaya, yang biasanya ada terdapat dalam produk di pasaran, tidak ada dalam produk Shaklee.

Hakikatnya, brand yang gah dan selalu keluar kat TV tu, bila kita tengok bahan-bahan nya, menyeramkan. Huhuhu....

"You are literally staring cancer in the face, each time you wash your face with a facial cleanser, or use a facial scrub or face mask".

Cuba cek bahan-bahan bagi produk yang anda guna. Bukan ingin menakutkan, tapi supaya kita semua sedar banyak produk yang tak selamat, tapi kita tak tahu dan kita guna setiap hari.


Produk Nutriwhite ni tak wangi pun, bau biasa2 je. Sebab memang Shaklee takde tambah bahan kimia untuk bagi wangi pun. Yang wangi2 tu biasanya memang bahan kimia lah..
Dah dengan segala fakta ni kan, cuba bagitau macamana saya boleh untuk tidak jatuh chenta??? 


Takut kottttt, nak guna sebarangan produk ni..

Taknaklah tetiba jadi sebahagian daripada statistik dan keluar kat muka depan paper macam ni kan?
Nauzubillah....

Takut kan?

Pastikan skincare anda betul-betul selamat, baru beli tau.."

Nak senang, pilihlah Nutriwhite Shaklee macam pilhan saya ni..
Selamat, Berkesan & Mesra Alam..

Boleh order kat sini terus .
Klik pada setiap gambar..

Set Lengkap Nutriwhite Shaklee
                                                      
Gentle Action Makeup Remover

Gentle Deep Foaming Cleanser
Overnight Renewal Whitening Cream

Spot Whitening Treatment

Daily Defense Whitening Essence

Ultimate Protection Whitening Essence

Soothing Radiance Whitening Essence

Untuk konsultansi, produk yang manakah bersesuaian dengan anda, boleh hubungi saya sebagaimana di bawah..


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)


Sunday, 15 January 2017

7 Sebab Kenapa Saya Pilih Shaklee Sebagai Bisnes Saya

Saya dah pernah cerita, tentang kisah bagaimana saya terjebak dalam perniagaan Shaklee kan?
Saya dah cerita kan kisah saya sikit sebanyak kat korang, apa yang saya lakukan dalam masa 10 tahun lepas grad ni..
Kalo ada yang masih belum baca, boleh baca cerita tersebut di sini..


Bagaimana Saya Boleh Terjebak Dalam Shaklee







Kenapa saya pilih Shaklee, bukan kembali kerja dengan abang ipar saya lepas tutup kedai? 
Bukan syok ke travel merata.. 

Ya, memang syokkkk sangat.. Travel merata, duit poket tak pernah kurang.. Memang mewah la.. Time rakan sebaya takde kereta rumah lagi, saya dah ada semua tu...

Tapi tu lah, bila dah start ada anak ni, anak jadi first priority saya.. Rasa nakkkk sangat anak depan mata je.. Taknak hati gundah gulana pikirkan kat mana nak hantar anak, cmane anak kat rumah pengasuh@nursery ok ke tak, nak tinggal anak berhari2 if needed to go outstation boleh ke saya.. Ishhhh rasa macam tak sanggup je.. Tu saya lah,#saiataakuad heheheh.. Ada orang ok je kan, saya tau.. So go on je.. Saya memang respek!
So, di sinilah jawapannya kenapa Shaklee jadi pilihan saya..

Sebab, saya boleh jana pendapatan dalam masa yang sama iaitu nak jaga sendiri anak kat rumah, boleh saya capai..



Kenapa Shaklee BEST?


1. Tak perlukan modal yang besar pun untuk bermula. Cukup dengan hanya daftar jadi ahli, dan boleh terus berniaga dah. Usaha kuat-kuat, secara konsisten then u'll succeed insya Allah.. Masa saya ada kedai dulu, saya pernah diajak untuk join 1 MLM yang memerlukan 20k sebagai permulaan untuk berniaga.. Fuhhhh memang tak sanggup la kan.. Pening kepala gua nanti nak bayar loan bulan2.. Dahlah tengah pening dengan overhead kedai yang dah beribu2 tu...

2.  Saya direzekikan dapat kumpulan Shaklee yang best! Pernah dengar nama iReach tak? Haaa ni lah grup Shaklee saya.. Seronok tau buat Shaklee bila kita berada dalam grup yang betul.. Sentiasa ada sokongan dari depan belakang kiri kanan.. everyone is supporting each other, walau hakikatnya takde kena mengena pun dengan kita. tapi, we are more like in one big family.. Ha tau la kan kalo dah nama family ni memang bestlah! Kalo buat Shaklee sorang2 tu, mungkin tak berapa syok lah hehehehe.. So, kalo korang baru nak bermula dengan Shaklee, pastikan dapat grup yang best ya hehehh... Meh join iReach bersama saya je senang hihii...



Celebration iReach Superstar + Jamuan Hari Raya


3. Kekuatan rohani.. ya yang ni memang saya sangat sedih dan terharu bila dalam Shaklee ni. Sob sob sob... Kita pernah dengar kan, tips untuk memilih kawan yg baik adalah dengan cara memilih kawan yg mendorong kita ke arah lebih mendekatkan diri pada Allah.. Kalo gitu sifat kawan kita tu, insya Allah itu memang sahabat yg baik utk kita.. Macam tu lah saya dalam Shaklee ni.. Kami sentiasa remind each other utk solat awal waktu, mengaji setiap hari, zikir etc.. Bila rasa jatuh, kekuatan rohani inilah yang naikkan semangat kami balik..

4. Dapat duit - ofkoslah bila kita berniaga, dapatlah pendapatan kan. Dan pendapatan dalam Shaklee ni bukan fix tau, bukan macam gaji yang memang dah tetap setiap bulan.. Tapi, pendapatan kami berdasarkan usaha kami, banyak usaha banyak la hasil.. jangan tak tau, ramai je pengedar Shaklee yang berpendapatan 5 angka sebulan.. 6 angka pun ada tau!

5. Dapat travel - setiap tahun kami berpeluang untuk melancong.. macam untuk cycle ni, trip Shaklee adalah ke US @ Umrah @ Langkawi.. Trip Shaklee ni pulak bukan cikai2 je, tapi memang 6 Star trip.. kalo nak gi sendiri dengan trip macam tu, fuhhhh pikir beratus kali pun rasanya tak pegi kot hahahahah... saya laaaa... 



Umrah Ziarah Jordan - Ni Hotel Movenpick, pesisir Laut Mati.
Hotel para delegasi Shaklee menginap semasa ziarah Jordan.

6. Flexible & automated business - masa yang fleksibel, boleh bisnes di mana2 hatta kita atas katil hospital tengah sakit sekalipun, still boleh berniaga.. Ingat lagi tahun lepas, tengah melayan sakit contraction nak bersalinkan Asyfa, tapi sempat consult kak Nur Zaheira yang tengah berura2 nak jadi ahli Shaklee heheheh... haaa mana nak cari bisnes yg macam ni kan? hehehh...

7. Bisnes yang boleh diwariskan - ya, bisnes Shaklee boleh diwariskan ke anak-anak saya si AQs itu. Diorang hanya perlu menyambung apa yang saya dah mulakan, tak perlu pun untuk mulakan dari awal sekali lagi. Ini salah satu cara saya untuk membantu kehidupan diorang bila dah besar nanti.. time kita sekarang pun dah punyalaaa survive utk kehidupan kan, zaman anak2 esok taktaulah macamana.. so, sebab tu kita kena sediakan payung sebelum hujan.. Nak harapkan kerajaan? Hmmm paham2 sendiri sudahhhh...

Ok lah, cukup kot 7 sebab ni, sebagai punca kenapa saya pilih Shaklee, bukan bisnes2 yang lain.. Hihihi..

Terima kasih kerana sudi membaca..
Jumpa lagi next article ;-)





Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Monday, 5 December 2016

Cara Saya Guna Duit Bonus Shaklee

Banyakkkk sangat sebenarnya kegunaan bonus Shaklee ni.. Maklumlah, saya ni surirumah je, maka bonus Shaklee saya itulah punca pendapatan saya kan.. So, segala jenis perbelanjaan dalam rumah, memang menggunakan duit Shaklee.. Kira share2 lah dengan husband...
.
Kalo kawan2 lain yang memang ada kerja hakiki tu, lagi syok.. Kira macam 2x dapat gaji sebulan kan hihi.. Tapi takpe, memang ini jalan yang saya pilih.. Nak bekerja dari rumah je...



.
Ok, back to the question, apa saya buat dengan duit Shaklee setiap bulan?
.
>> Bayar ansuran rumah
>> Bayar ansuran kereta
>> Bayar yuran sekolah anak
>> Beli barang dapur
>> Bayar utility bills
.
Dan segala macam lagi lah.. 


Gambar cedok Google je ni..
Hakikatnya, perbelanjaan isi rumahtangga zaman sekarang, suami isteri sama2 kena tanggung..
Tak daya kot kalo harapkan suami je sorang2...

.
Ada sekali dulu, pernah jugak belikan laptop untuk adik ipar saya Aisyah Osman.. Masa tu dia ada tolong kerja saya, so kira laptop ni macam bayar gaji kat dia lah.. Memang guna duit bonus Shaklee lah masa tu nak beli laptop tu...
.
Banyak lagilah kegunaan bonus Shaklee ni.. belum masuk lagi bab reward mereward lagi, belanja suami & anak2 makan. beli baju ke kasut ke.. Alhamdulillah, memang bonus Shaklee banyak membantu..
.
Harapan saya, moga bonus Shaklee akan semakin melebar menggemuk sebab ada impian baru yang saya nak capai menggunakan bonus Shaklee.. Aminnnnnn....
.
Oh ya, mungkin ada yang tertanya2 berapa sebenarnya modal kalo nak berniaga Shaklee ni? 
.
Murah ajoooo...
.
RM75 je masa ahkak join dulu dik.. 
Sekarang RM80 sebab ada GST..
.
Dah lama dahpun balik modal ahkak ni dik..
Syokk bisnes Shaklee ni kan.. 
Modal tak besar, income bleh dapat secara bersih, takde nak kena bayar overhead apa2...
Sape2 yang plan nak bisnes tu, meh join Shaklee meh..

Refer: Cara Jadi Ahli Shaklee



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Rancang Aktiviti Anak Pada Musim Cuti Sekolah

Diam tak diam, dah seminggu dahpun cuti sekolah berlalu kan..

Apa aktiviti yang dah kita rancang untuk anak2? Holiday ke? Wahhhhh syoknyaaaa.. Mesti seronok dapat jalan2 kan.. Saya pun teringin jugakla nak bawak anak2 bercuti pada musim cuti ni, tapi belum plan lagi ke mana.. Tengoklah nanti hujung bulan 12 nanti, sebelum sessi persekolahan bermula insya Allah kita pergi lah mana2.. Dekat2 pun takpe, asal anak2 happy...

Setakat ni, jadual musim cuti sekolah anak2 terisi jugak.. Takdelah melangut kat rumah tengok TV je.. Diorang pun konfem bosan kalo dok rumah je...

Aktiviti Musim Cuti Sekolah Anak-anak


Bermula semalam (4/12) diorang ikuti kelas Al-Quran.. Kelas ni nanti start pukul 8 pagi dan habis 1.30 tengahari, Ahad hingga Khamis... Kelas ni umi yang suruh diorang pegi.. Nak suruh diorang fokus bab mengaji musim cuti ni.. Tapi kelas ni bukan megaji semata2.. Ada outdoor activity jugak mcm berkuda dan memanah.. Mesti syokk kan..





Diorang jugak join tusyen intensif musim cuti di Pusat Tusyen Al-Amin.. Yang bab tusyen ni diorang yg request nak pegi, so umi hantar je la... Mula-mula ingatkan tak payah la kot gi tusyen.. Sebab kem Al-Quran tu pun dah separuh hari kan, mesti dah penat.. Takkan malam nak pegi tusyen lagi.. Dahla habis pukul 10.30, esoknya nak kena bangun awal lagi nak gi kem.. Hmmm tapi dah diorang nak gi jugak, so ikutkan jelaaa...

Aktiviti ke 3 diorang, memandangkan umi terlibat dengan #projekbegsekolah, so diorang akan diangkut bersama jugaklah masa nak buat pengagihan beg ke sekolah2 nanti.. Moga2 nanti bila kita dedahkan diorg awal2 dgn kerja2 amal sebegini, akan mendatangkan sifat empati dalam diri diorang, dan memupuk sifat bersyukur dgn apa yg kita ada sekarang ni..

Lain2 aktiviti? Nanti kita fikirkan..

Nak balik kampung? Memang dah selalu balik kampung pun.. Tak payah tunggu musim cuti.. Setiap minggu memang balik kampung.. Kadang2 seminggu sampai 2-3 kali balik kampung ahahaha... Maklumlah, kampung both umi abi 10-15 minit je dari rumah hihi...

Aktiviti diorang kat rumah?

Aktiviti paling glemer, ofkoslah sepahkan rumah hehehe.. Macam2 diorang main.. Biarkan je.. Sebabnya, mmg dah termaktub undang2 sekian lama, nanti diorang kena kemas sendiri hehehe...

Lagi satu, makanan memang kena sentiasa ada.. Asyik laparrrr je diorang ni.. Tambah2 lagi musim hujan ni kan.. No hal.. Mrs Chef sedia berkhidmat dalam rumah ni hehe...




Selamat bercuti korang!! ;-)







Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Saturday, 12 November 2016

Resepi Japanese Cotton Cheesecake Yang Senang Tapi Sedap

Hai...

Bertemu kembali kita ❤❤❤

Alkisahnya, lama dah nak tulis resepi ni kat blog, tapi asyiklaaaa tak jadi je heheheh.. Kali ni baru jadi, Alhamdulillah...

Sebenarnya, malam tadi kami gi shopping barang dapur. Pastu kat supermarket tu ada la jual kek-kek kan.. Murah je belas2 ringgit je.. Ada 1 kek tu macam ala-ala Black Forest... Ammar mintak nak beli kek tu tapi saya cakap tak payahlaaaa.. Ye lah, memang nampak tak sedap pun hahahahaha.. Kek yang saya buat lagi sedap kot hihihihi..

So, disebabkan saya ni ibu mithali (ecececece), maka arini masuk dapur ketung ketang ketung ketang dan jadiklah kek ni..😍😍😍




Jom kita tengok  resepi dia jom...

Bahan-bahan:


6 keping Cheese Cheddar. (Cheese slice yang kita biasa makan dengan roti tu)
200ml susu fresh milk
4 biji telur (asingkan telur putih dengan telur kuning)
70 gram gula halus (saya guna gula biasa je, pastu kisar bagi halus eheheh)
70 gram tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder 
70 gram butter 

Cara-cara:
1. Koyakkan cheese 6 keping tu kecik2, masukkan dalam periuk dan campurkan dengan fresh milk tadi, atas api yang perlahan, kacau cheese dengan susu tu sampai sebati. Bila dah sebati, masukkan pula butter 70 gram tu, dan tutup api. Kacau sehingga sebati ketiga2 bahan ni.
2. Pukul telur putih dengan gula sampai jadi stiff meringue. Lama jugak la kot, dalam 15-20 minit jugak. Biarkan sekejap.
3. Pukul telur merah hingga kembang, masukkan ke dalam adunan cheese+susu+butter tadi.
4. Kemudian, masukkan tepung sikit demi sedikit ke dalam adunan tadi sambil kacau perlahan. Saya guna whisk, so macam senang sebati sikit.. Tak berketul.
5. Bila dah betul-betul sebati, kaupkan meringue ke dalamnya. Dan sebatikan lagi adunan ni.
6. Alas kertas alas kek (baking paper) ke dalam loyang dan tuangkan adunan kek ini.
Teknik Baine Marie.
Gambar ihsan dari Google. Lupa amek gambar tadi heheheh..

Adunan ni perlu dibakar secara teknik Baine Marie/steam bath. Jadi, kita letakkan loyang yang berisi adunan kek tadi ke dalam satu lagi loyang atau bekas berisi air panas.

Masukkan ke dalam ketuhar yang telah di panaskan 20min pada suhu 170c. Bakar selama 20 minit, kemudian turunkan suhu oven kepada 140 darjah celcius dan sambung bakar lagi 40 minit.
Dahhhh pun siap. Yeayyyy!!!


Amaran:


1. Sila bertenang. Sabar dulu walaupun kek dah masak. Tunggu sejuk dulu baru potong ok. Nanti hasil potongan kek tu tak menjadi.


2. Kek ni sedap bila dimakan sejuk2. So, sila tambahkan waktu bertenang, masukkan dalam fridge dulu atleast 2 jam baru potong dan ngappp!

Ehehehehe....


Selamat mencuba!




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)