Monday, 5 September 2016

Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Zika?


Hari tu kecoh kat Brazil je kan pasal Zika ni.. Kita pun rasa macam takpela Brazil ni jauh dengan MAlaysia, takde halnya...

Alih-alih, sekarang ni dah ada kes dahpun kat Singapura.. Bermula dengan hanya 1 kes, sekarang dahpun mencecah 242 kes.. Such a big number.. Dan yang kita khuatirkan, wabak ini juga akan menular di Malaysia memandangkan vektor bagi penyakit ini juga memang terdapat di Malaysia iaitu Nyamuk Aedes.



Apa Langkah Pencegahan Yang Perlu Kita Ambil?




Bagaimana Shaklee Boleh Bantu ?

Sunday, 28 August 2016

Ireach Superstar Award Celebration & Sambutan Hari Raya


Haaaa kelas kau..

Raya Haji tak sampai sebulan lagi, tapi kami masih lagi dok sambut raya.. hihihi...

Actually, takdela beraya sangat pun sebenarnya.. Just sebab kami kumpul-kumpul nak buat celebration untuk iReach Superstar ni, so of course la ada makan-makan kan.. Tambahan pulak, memang grup iReach kami belum lagi buat sambutan raya sama-sama, sebabnya lepas je raya hari tu geng leader Shaklee pakat fly ke Orlando, US untuk Shaklee Global Conference kat sana..



So, alang-alang ni, kita bubuh je nama sambutan hari raya.. hihihi... Makanan pun sedap-sedap, memang ala-ala raya betul lah.. Siap lemang rendang lontong semua.. hihi..

Ok, dah cerita pasal makan...

Jom cerita pasal ISS pulak..



Para pemenang ni ada 3 kategori...

Di Sebalik Rahsia Kenapa Billionaire Roger Barnett Beli Shaklee

Kita nak beli barang pun selidik punya selidik, mana la tau barang tu palsu ke, merbahaya ke apa ke.. Ni apatah lagi nak beli sebuah syarikat besar, haruslah ada sebab di sebaliknya kan..

Apatah lagi kan apabila Mr Roger Barnett, seorang billionaire terkenal yang memiliki beberapa syarikat gah seperti Burberry, Beauty.com dan beberapa syarikat lain yang memang dah terkenal seluruh dunia dahpun..

Ok jom kita cek kenapalah agaknya beria bebenor Mr Roger Barnett ni nak beli Shaklee..




Budak comel ni namanya Spencer, anak Mr Roger Barnett, owner Shaklee..

Senarai Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Entry kali ini khusus untuk senarai Pengedar Shaklee yang terlatih, yang berada di seluruh Malaysia. Mereka ini mempunyai ready-stock vitamin Shaklee dan bersedia untuk melakukan COD di kawasan berhampiran.










Jangan ragu-ragu untuk contact mereka ya ;-)

****************************************************************************
Mencari Shaklee?

Boleh hubungi saya untuk konsultansi juga tempahan.

 Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu : Efie Muhamad 
(Shaklee ID 869620)
qayyumqaisa@gmail.com (e-mail)

Efie Muhamad (facebook)

Tuesday, 17 May 2016

Kisah Bagaimana Saya Mula Didik Anak Menabung..

Masa mula-mula Ammar masuk darjah 1 dulu, saya stressss!

Stressss sebab dia suka beli benda-benda merapu kat sekolah.. Aiyyyoooo...

Begini ceritanya...

Kat sekolah Ammar ni, ada disediakan sekali pakej makan. Sehari RM4 untuk 2 kali makan. Sekali makan pukul 9.30 pagi (rehat pertama), sekali lagi makan tengahari pukul 1 (rehat kedua). Waktu pulang beliau adalah pada pukul 4 petang.

Jadinya, saya cuma bekalkan Ammar RM1 setiap hari... Ya lah kesian pulak kot-kot dia teringin nak beli makanan yang jual kat kantin tu, tapi takde duit kan...

Tapi tapi tapi tapi....

Bukan kuih ke apa yang dia beli...

Tapi dia dok beli aiskrim la, cekelat la, mainan la, especially dengan makcik pakcik yang menjaja dengan motor kat luar pagar sekolah... Hadoiiiii stress nya saya... Tu bab beli dengan peniaga luar... Ada jugak time dia beli eraser la, sharpener la, pensel la yang setiap kali dia beli, esok atau lusa dah hilang pulak.. Kemudiann, beli lagi... Haiyyooo... walaupun cuma RM1, tapi saya stress... Stress bukan sebab nilai duit, tapi sebab benda merapu meraban tu..


Aiskrim macam ni la yang selalu dia beli.. sekali sekala tu ok kot, tapi ni setiap hari huhu..
(Gambar Google)


Pikir punya pikir, cmane saya nak buat ni..

Saya ni jenis yang bila anak nakkan sesuatu benda, saya tidaklah simply bagi je kat diorang.. Sebab tu kalo pegi mana-mana shopping complex, saya takde masalah anak tantrum berguling2 nak beli mainan ke apa ke.. sebab memang diorang dah diajar dari kecik macam tu kot so alhamdulillah dah kat situ.. Kalo nak beli pun, cuma 1 jenis barang atau makanan je yg diorang dapat.. hahah kedekut tak saya? hihiihhi.... Sebab bagi saya, saya lebih suka macam tu kot dalam mendidik anak ni.. Apapun, setiap ibu bapa ada pandangan dan cara masing-masing kan.. Yang pastinya, semua orang lakukan yang terbaik dalam mendidik anak..

So, disebabkan begitu, saya buatlah tabung untuk diorang..



1 untuk Ammar, 1 untuk Ajlaa'...

Masa mula-mula tabung ni diwujudkan, Ammar macam kisah tak kisah je.. Tetap jugak abiskan duit RM1 bekalan dia kat sekolah tu utk beli benda2 merapu.. Saya rasa mungkin dia fikir alaaa tak penting pun tabung ni.. Turning point nya adalah bila saya beli benda pertama yang diorang nak, guna duit tabung...

Kisahnya, lama dah kot diorang teringin nak ada swimming suit sebab swimming suit yang lama dah ketat takleh nak pakai dah.. Survey punya survey, hadoi mahal la baju renang ni.. Sampai lima enam puluh ringgit, tu pun yg kat Mydin.. yg kat luar beratus2 pun ada... yang saya beli kt diorang yg dah ketat tu sepuluh ringgit je pun, apesal la dah takde yg RM10 ni... ohho idokler teman nak beli sampai nampuluh ringgit semata-mata baju renang je pon.. mandi kolam pun bukannya selalu, sekali sekala je pun.. bukannya ada kolam pun kat rumah ni hihi...

Nak dijadikan cerita, minggu tu kami nak ke KL.. biasanya bila ke KL ni, diorang dapatle mandi kolam.. saya pun cmane tah bagitau kat diorang ada baju renang jual kt Mydin.. diorang terus nak.. Masa tu duit tabung ada la dalam RM70 kot (diorang aim nak beli kasut roda masa tu).. terus cakap taknak kasut roda dah, nak baju kolam..

So pergilah kami ke Mydin malam tu jugak beli baju renang tu.. Ajlaa' punya RM59.90, Ammar punya RM49.90.. Saya guna duit saya dulu (ofkosla kan takkan nak bayar dengan duit singgit singgit diorang heheheh).. Balik rumah, saya amek balik duit diorang dalam tabung sebagai ganti.. haaa masa tu menangis2 diorang sebab duit tabung diorang dah tinggal sikit (masa tu mungkin diorang tak faham sangat lagi kot bab guna duit sendiri utk beli barang ni, diorang tak expect saya amek duit diorang kot).. kesian jugak kt diorang tapi saya keraskan hati.. niat untuk didik diorang agar lebih menghargai duit dan hargai barang sendiri...

Alhamdulillah, sejak kejadian tu, Ammar tak lagi habiskan duit saja-saja kat sekolah.. mesti dia simpan.. kadang-kadang kalo dia teringin nak beli pape lepas sekolah, dia bagitau saya.. biasanya dia nak beli air ataupun kelapa jelly lah.. aiskrim dah jarang sangat je dia mintak.. memang saya belikanlah, guna duit saya.. idokler kejam bebenor maknya ni kan, sampai anak nak beli air pun tak boleh... hihihi...

Dan benda kedua yang diorang nak, dahpun dibeli jugak, iaitu kasut roda.. masa tu duit diorang tak cukup pun lagi, separuh je kot diorang ada.. saya tambah dengan duit saya.. sebab bagi saya elok jugak belikan diorang benda yang bolehkan diorang beraktiviti luar, tak la dok dalam rumah tengok TV je kan..

Hari pertama main kasut roda

Bila dah dapat 2 benda yang diorang nak, bertambah semangat diorang menyimpan.. kalo dulu duit sedara mara ke atuk nenek kasik ke pun diorang letak merata je.. tak hargai pun.. sekarang ni memang masuk tabung terus.. contohnya, bila Ammar & Ajlaa' dapat no 1 kat sekolah baru-baru ni, semua pakat2 bagi duit RM10 kat diorang terus masuk tabung.. Banyak jugak kot diorang dapat.. pakcik makcik ramai hihihi...

Dah nak penuh tabung dapat duit hadiah exam hihihi

Sekarang ni ada 3 wishlist diorang sedang menunggu.. Kita doakan cepat2 la diorang dapat apa yang diorang nak tu kan..hihi...

Oh ya, lupa nak bagitau.. Ajlaa' ni tak bawak duit pun kt sekolah.. tadika je lagi dia ni, memang tak membeli pun.. jadinya, saya la tukang masukkan duit ke dalam tabungnya setiap hari hihi... kalo tak, nanti dia nangis bila duit dia lagi sikit dari Ammar.. heheheh.. asalkan misi didik anak menabung dan berjimat cermat tercapai, umi Alhamdulillah syukur..

****************************************************************************

Mencari Shaklee?

Boleh hubungi saya untuk konsultansi juga tempahan.

 Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu : Efie Muhamad 
(Shaklee ID 869620)
qayyumqaisa@gmail.com (e-mail)

Efie Muhamad (facebook)

Wednesday, 11 May 2016

Quaker Oats Disaman!

Sangat mengejutkan!

Quaker Oats merupakan satu jenama terkemuka seluruh dunia, dan menawarkan makanan sihat iaitu berasaskan oats sebagai pilihan. Oats tergolong sebagai makanan jenis karbohidrat kompleks, namun mempunyai serat yang tinggi. Maka ianya sesuai untuk mereka yang mempunyai diabetes, yang mana mereka ini perlu mengawal kadar pengambilan karbohidrat komples dalam diet mereka.





Namun, berita yang baru kita terima ini sangat mengejutkan. Ianya telah menjadi berita viral di media sosial, sebagaimana berita tentang Johnson & Johnson serta Dove hari tu. Ini kerana, ketiga-tiga jenama ini merupakan jenama yang terkemuka, serta mempunyai pelanggan yang ramai serata dunia.

Benar, Quaker Oats masih lagi selamat untuk dimakan. Tiada masalah tentang itu. Cuma, apa yang menjadi salah ialah tentang 'claim' Quaker Oats bahawa produk mereka adalah '100% SEMULAJADI', '100% ASLI', dan produk mereka ditanam secara semulajadi dan mesra alam.

Namun, menurut RT.COM, Quaker Oats menghadapi tindakan saman terbaru selepas ujian makmal swasta mendapati terdapat kesan racun herba glyphosate pada produk syarikat itu. 


Tuntutan saman telah difailkan di Mahkamah Persekutuan Daerah New York dan California dan mendakwa bahawa kenyataan yang dibuat oleh Quaker Oats mengenai produk-produk mereka adalah mengelirukan.
“Defendan secara agresif mengiklan dan mempromosikan produk oatmeal mereka sebagai ‘100% Asli’, dan mendakwa oat mereka ditanam menggunakan kaedah mesra alam yang ‘mengurangkan risiko kehadiran agen pencemar dan pencemaran air bawah tanah,'” kata tuntutan mahkamah itu. ” Dakwaan mereka adalah salah, palsu dan mengelirukan.”
Di dalam saman itu tertulis, Quaker Oats menggunakan racun herba glyphosate, iaitu bahan utama dalam racun rumpai Roundup Monsanto yang diklasifikasikan sebagai ‘berpotensi’ menjadi bahan karsinogen buat manusia oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) pada tahun lalu. Saman itu berkata, racun rumpai itu digunakan untuk mengeringkan oat sebelum tuaian.


“Mengikut undang-undang, tiada apa yang salah tentang kaedah penanaman dan pemprosesan Quaker Oats,” saman itu berbunyi. “Apa yang salah adalah dakwaan palsu Quaker mengenai Quaker Oats (dengan mengatakan ia adalah produk semula jadi) demi mengambil kesempatan atas peningkatan permintaan pengguna terhadap produk sihat dan semulajadi.”
Quaker Oats memberi respon dengan mengatakan bahawa glyphosate, iaitu bahan biosid yang biasa digunakan oleh petani-petani di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia, tidak digunakan ke atas oat semasa proses pengilangan, dan oat mereka menjalani proses pembersihan yang rapi.
“Apa-apa kandungan glyphosate yang masih ada adalah sangat sedikit dan berada jauh di bawah paras yang ditetapkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (US EPA)] sebagai selamat untuk kegunaan manusia,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan, seperti yang dilaporkan oleh New York Times.
Sumber rujukan:
Haihhhh, macam-macam kan..

Untuk produk Shaklee pula, alhamdulillah setakat ni tiada isu lagi membabitkan hal-hal sebegini. Ini berikutan Shaklee memang sangat memantau kualiti produk bermula dari cara penghasilan bahan mentah lagi., Mana-mana pembekal yang gagal memenuhi standard piawaian Shaklee, memang terus direject. 
Sebab tu, Shaklee tiada ladang sendiri, namun memilih untuk mendapatkan bahan mentah dari pembekal-pembekal di luar. So, Shaklee tak akan bias bila melibatkan isu kualiti macam ni. Katalah kalo ladang sendiri kan, if tak capai standard sikit-sikit pun kira pejam mata je la kan.. Nak buang terus, sayangggg... Konfem rugi nanti...

Sebab tu, banyak kali kita jumpa, produk Shaklee kehabisan stok. Sebab apa? Salah satu sebabnya, pembekal gagal membekalkan bahan mentah yang lulus piawaian Shaklee lah. So, Shaklee lebih rela hentikan dulu pengeluaran produk ni, berbanding terus produce menggunakan bahan yang tak capai piawai ni. Rela rugi hokkkayyyyy, demi pastikan hanya yang terbaik sampai pada kita semua....
So, berbanggalah menjadi sebahagian daripada pengguna Shaklee ;-)

Boleh hubungi saya untuk konsultansi juga tempahan.

 Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu : Efie Muhamad 
(Shaklee ID 869620)
qayyumqaisa@gmail.com (e-mail)

Efie Muhamad (facebook)


Tips Cegah Sakit Jantung Dari Pakar Cardiologist


Saya tertarik untuk share benda ni...

Sebabnya, saya sendiri tergolong dalam golongan yang berisiko tinggi untuk terkena serangan pembunuh senyap ni, memandangkan arwah ayah dan abang saya juga meninggal akibat serangan jantung.. Abang saya yang lagi sorang pun pernah menjalani pembedahan bypass jantung, 16 tahun yang lepas...

So, taknak saya pun turut alami jugak.. moga-moga dijauhkan...

Sebab tu saya share kat sini, sebagai peringatan untuk saya, dan juga mereka-mereka yang turut berisiko tinggi seperti saya..







Yang saya tengah buat...

Tuesday, 10 May 2016

Bisnes Yang Sales Tetap Masuk Walaupun Sedang Tidur

Nak beli diapers anak..... perlukan duit!
Nak bayar sewa rumah... perlukan duit!
Nak hantar anak sekolah... perlukan duit!

Semua benda perlukan duit...bergerak sikit je memang duit duit duit....




Fuhhhh, mencabar!

Bisnes Shaklee ni Menipu!


Tuesday, 19 April 2016

Detox... Perlu Ke?

Apa kebenda detox mendetox ni ya?

Sana sini orang asek cakap pasal detox je sekarang ni..

Ok, taknak tertinggal keretapi, jom kita amek tau pasal detox..


Detox ialah nyahtoksin iaitu satu proses membuang toksin atau bahan-bahan beracun dan membahayakan dari badan kita. Bagi mendapatkan detox yang berkesan, kita bukan saja kena buang toksin, malah lebih utama menghentikan kemasukan toksin ke dalam tubuh kita!

Masalahnya, dari mana datangnya toksin2 ni?

Friday, 15 April 2016

Nak Keahlian Percuma? Ini Masanya...

Antara suplemen yang paling HOT dalam Shaklee adalah OmegaGuard. OmegaGuard ni adalah minyak ikan yang rata-rata orang dah tau memang banyak sangat kebaikan yang  boleh kita dapati dari minyak ikan.

Salah satu contoh kebaikan minyak ikan adalah seperti di bawah; sangat diperlukan untuk kesihatan jantung.