Saturday, 18 November 2017

5 Punca Anak Kerap Demam

Dalam satu grup mak-mak di Facebook yang saya join, kerapkali mak-mak bertanyakan pendapat ramai tentang vitamin yang patut diamalkan untuk anak-anak, bagi menguatkan sistem imun tubuh diorang supaya tak mudah untuk terkena jangkitan penyakit.

Kebanyakan anak-anak duduk nursery. Maklumlah, bila duduk nursery ni, virus mula rajin datang nak menyinggah. Kejap-kejap kena demam, kejap-kejap selsema, kejap-kejap batuk. Itu belum kira lagi penyakit berjangkit yang sampai nak kena kuarantin segala, macam Chicken Pox ataupun HFMD.

Kenapa Anak-Anak Mudah Jatuh Sakit?


Secara amnya, bila anak-anak mudah sakit ni, sistem imun tubuh diorang tak kuat. Ada pelbagai faktor yang mendorong kepada punca lemahnya sistem imun tubuh anak-anak ni.




1.Cerewet Makan


Anak-anak biasanya memilih makanan. Nak yang sedap-sedap dan selalunya makanan yang kurang sihat lah. Makanan seperti sayuran & ulaman, buah-buahan dan makanan sihat yang lain kadang tolak tepi je. Yang diorang lebih gemar kek + donat + burger + pizza + air kotak dan yang sewaktu dengannya lah. Anak saya pun macam tu jugak. Memang kena pantau lebih. Kadang ada time kena paksa untuk bagi diorang makan sayur.

Bila cerewet makan ni, akan menyebabkan kepada terjadinya masalah skurvi, pertumbuhan terbantut, anak mudah hilang fokus dan lemahnya sistem imun tubuh.

2. Anak Terlalu Manja


Terlalu manja ni maksudnya segalanya dahpun tersedia kat diorang. Macam kita dulu-dulu, semua benda macam nak kena buat sendiri kan. Tapi berbeza dengan anak-anak sekarang, kebanyakan dahpun ada depan mata.

3. Gaya Hidup Berubah


KAlau dulu, kebanyakan permainan anak-anak adalah jenis outdoor. Berpeluh. Main lompat ketinting, main bola, main sorok-sorok dan macam-macam permainan lagi yang dahpun ditelan zaman. Bila badan keluarkan peluh, badan akan bertambah sihat.

Namun zaman sekarang, masa lebih banyak dihabiskan di dalam rumah. Main game, tengok TV, layan internet dan sebagainya. Zaman memang dah berubah. Mungkin diorang ni nak je main kat luar, tapi tak berpeluang. Kita sebagai mak ayah ni kerja, so masa sangat terbatas untuk bawak diorang main kat luar. Nak biarkan je diorang kelaur main sendiri, memang tak la kan. Sangat bahaya.

4. Makanan Segera Mengganti Makanan Sihat



Kebanyakan daripada kita sekarang, jarang masak kat rumah. Maklumlah, balik kerja sampai rumah dah malam. Kalau nak masak, memang tak sempat. Dengan anak-anak lagi, dengan perut yang dah lapar lagi. So, senangnya tapau je. Beli makanan yang dah siap. Ataupun beli fastfood. 

Jadi, makanan yang dibeli ni, sebenarnya sangat tinggi bahan penambah perisa. Bahan ini, boleh mengakibatkan imun tubuh kita semakin lemah.


5. Pencemaran


Selain daripada itu juga, keadaaan persekitaran kita juga dah tak sesihat zaman dulu. Dengan asap dari kilang, asap kenderaan dan sebagainya boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan kepada kita seperti asthma, elergik, cepat letih dan penat serta sesak nafas.

Vitamin Shaklee Untuk Anak


Mealshakes


✔ Mengandungi 19 vitamin dan mineral yang diperlukan
✔ Mengandungi 9 asid amino perlu
✔ Sumber terbaik untuk fiber dan protein
✔ Kaya dengan kalsium
✔ Indeks glisemiks yang rendah






Ostematrix

Sumber kalsium yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D bagi penyerapan yang optimum dalam badan.







OmegaGuard

Minyak ikan yang telah menjalani proses sulingan 3 molekul berperingkat bagi menjamin minyak ikan Shaklee ni bebas daripada logam berat dan pencemaran lain, mencegah oksidasi dan lemak trans juga meminimumkan bau dan rasa ikan.






B-Complex

Badan tidak mampu menghasilkan vitamin B. Dalam B-Complex Shaklee ini, mengandungi kesemua jenis vitamin B yang badan perlukan (8 jenis). B-Complex diformulakan dengan sistem penyerapan bioaktif berpaten.


Performance Drink




Dapatkan vitamin untuk anak-anak kita melalui link eSell di bawah ini.


Untuk konsultansi, boleh hubungi saya


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

FB: Efie Muhamad (Founder TheVioletTeam)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)

Thursday, 16 November 2017

Set Hamil Shaklee Untuk Kandungan Kembar

Malam tadi, saya dihubungi oleh seorang sahabat lama, bertanyakan Set Hamil Shaklee. 

Wahhhhh, saya yang tumpang teruja. Maklumlah, anak sulung beliau dahpun berumur 8 tahun. Agak lama lah jarak antara anak sulung dengan kandungan kali kedua ni kan. Tambah-tambah kandungan kali ni kembar, lagi lah seronok kan. Bukan semua orang yang bertuah dapat peluang mengandung kembar ni.


Teruslah saya cadangkan Set Hamil Shaklee yang marvellous tu. Sarat dengan nutrisi lengkap yang diperlukan sepanjang kehamilan. Tambah-tambah bila mengandung kembar pada usia yang dahpun agak lewat ni (lebih daripada umur 35 tahun).


Set Hamil Shaklee





1. Vitalea Iron Formula


  • Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.
  • Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi jumlah zat besi yang diperlukan semasa mengandung adalah tinggi. Kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.
  • Pengambilan zat besi yang cukup semasa hamil dapat mengelakkan masalah hemoglobin rendah.

2. Sustained Release Vitamin C


  • Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.
  • Membantu penyerapan zat besi kerana zat besi harus diambil bersama vitamin C, barulah badan dapat serap dengan elok

3. B-Complex


  • Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan termasuk asid folik yang sangat penting diambila semasa hamil bagi mengelakkan risiko kecacatan pada saraf bayi. 
  • B-Complex juga membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.

4. OmegaGuard


  • OmegaGuard mengandungi EPA & DHA yang penting untuk perkembangan otak bayi.
  • DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak.
  • DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

5. Ostematrix

  • Ostematrix merupakan tablet gabungan kalsium + magnesium + vitamin D dan beberapa jenis mineral yang lain.
  • Ibu hamil memerlukan kira-kira 1000-1200mg kalsium sehari bagi menampung keperluan yang diperlukan untuk membantu pertumbuhan tulang bayi.
  • Sekiranya ibu tidak mengambil kalsium yang cukup, maka kalsium yang ada dalam tulang ibu akan digunakan untuk bayi. Ini akan merisikokan ibu untuk mengalami Osteoporosis.


6. ESP 


  • ESP membantu memberikan tenaga yang berpanjangan kepada ibu hamil yang mudah letih dan penat sepanjang kehamilan.
  • ESP juga membantu mengurangkan daripada terjadinya stretch mark pada perut ibu semasa hamil.


Pengambilan nutrisi yang sihat dan lengkap akan membolehkan seorang ibu menjalani proses kehamilan yang sihat dan bertenaga. 
Insya Allah akan melahirkan bayi yang sihat dan risiko untuk terkena jaundis juga akan berkurangan.






Order Set Hamil Shaklee anda terus melalui sistem eSell Shaklee.
Klik link di bawah.



Untuk konsultansi, boleh hubungi saya.



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)


FB: Efie Muhamad (Founder TheVioletTeam)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)


Bagaimana Saya Boleh Terjebak Dengan Bisnes Shaklee?

Dulu - back in 2010, saya memulakan perniagaan dalam bisnes barangan  bayi dan kelengkapan penyusuan badan secara eksklusif. Bertempat di Bandar Satelit Pasir Tumboh, kedai tersebut memang berada di lokasi yang amat strategik.

Namun, mungkin sebab saya ni tak cukup ilmu bisnes. Masih muda lagi masa tu. Main terjun je dalam bidang bisnes. Modal tak payah cakaplah. Berjuta-juta lemon habis. Huhuhuhu... Kos ubahsuai kedai je dah berpuluh ribu, belum lagi modal nak beli stok jualan dan sebagainya. Fuhhhh... Memang gamble sungguh kan...



End up, saya tak boleh nak run dah kedai. Stress. Susah sangat saya rasa. Banyak benda yang nak kena fikirkan. Yang nak kena buat. Yang nak kena manage. Yang nak kena setel. 

Bab overhead yang menimbun tinggi - sewa kedai + utility bills + gaji pekerja, nak kejar fesyen lagi, nak cari jalan habiskan stok yang tak laku lagi. Sedangkan, jualan tak berapa memberangsangkan. 

Last-last, after 2 years ++, saya tutup kedai.

Oh ya, sebenarnya dah pernah jugak cerita pasal ni sebelum ni.
Boleh baca kat sini

Masa saya masih ada kedai tu, kebetulan anak kedua saya sering tak sihat. Kerap keluar masuk hospital. Masa umur 8 bulan, 9 bulan dan setahun lebih. Anak saya pernah kena serangan Asthma & Bronchiolitis.



Boleh baca kisah anak saya kat sini.

Kemudian, masa dok sembang-sembang dengan kawan baik saya masa sekolah dulu, bagitau lah perihal anak saya ni. Dia cadangkan saya cuba bagi anak saya makan OmegaGuard & Nutriferon Shaklee. Amazingly, saya nampak kesihatan anak saya bertambah baik. Alhamdulillah.

Sejak dari itulah, saya mula berkongsi tentang vitamin Shaklee ni. Sebab saya nak orang lain yang ada masalah seperti anak saya ni, turut dapat ikhtiar untuk anak.

Bila saya mula berkongsi, mula dapat order dan bermula dari saat itulah saya mula terjebak dengan bisnes Shaklee.

Sebab saya sedar, saya dapat 2 benda dalam Shaklee.

1) Kesihatan
2) Pendapatan

Dan beginilah. Selepas 5 tahun, saya masih tak jemu untuk berkongsi kebaikan Shaklee dengan orang ramai. 
Termasuk anda ;-)

Nak order Shaklee?
Nak bisnes Shaklee?

Boleh hubungi saya...


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

FB: Efie Muhamad (Founder TheVioletTeam)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)





Wednesday, 15 November 2017

Cara Untuk Kurangkan Kolestrol Dalam Badan

Kajian daripada World Health Organization pada tahun 2011 menunjukkan 1 daripada 3 orang dewasa yang mengalami masalah kolestrol yang tinggi dalam badan. Kadar kolestrol yang tinggi ini, menyumbang kepada risiko untuk penyakit jantung.

Jenis-jenis Kolestrol Dalam Badan


Terdapat 2 jenis kolestrol dalam darah, iaitu Kolestrol HDL (high-density lipoprotein) dan Kolestrol LDL (low-density lipoprotein).

Kolestrol HDL lebih dikenali sebagai kolestrol baik kerana kolestrol jenis ini akan mengangkut kolestrol keluar dari salur darah dan dibawa ke hati untuk disingkirkan.

Manakala Kolestrol LDL pula lebih dikenali sebagai kolestrol jahat. Ianya mengakibatkan pembentukan plak. Ia juga akan menghalang dan menghentikan aliran darah. Kadar Kolestrol LDL yang tinggi akan menyebabkan kerosakan arteri, penyakit jantung dan angin ahmar.


Untuk melindungi diri kita daripada terkena penyakit jantung, kita mestilah mempunyai kadar Kolestrol HDL yang tinggi dan kadar Kolestrol LDL yang rendah.





Apa Yang Menyumbang Kepada Terjadinya Kolestrol Yang Tinggi?


Yang paling utama  ➳ pemakanan.

American Heart Association menyarankan individu normal yang tidak menghadapi apa-apa masalah kesihatan supaya mengambil KURANG DARIPADA 300MG KOLESTROL SEHARI manakala pesakit jantung mengambil KURANG DARIPADA 200MG KOLESTROL SEHARI.

Namun, realitinya, dalam pemakanan seharian kita, kita mengambil berkali ganda lebih kolestrol daripada yang disarankan.

Cuba lihat contoh makanan harian kita di bawah.





Bagaimana Vitamin Shaklee Dapat Membantu?


PHYTOCOL ST









OMEGAGUARD








Kolestrol tinggi dalam badan, kita tak tahu. Biasanya tak dapat rasa. Simptom hanya muncul bila ianya dah semakin teruk. Padahal, ianya sangatlah merbahaya untuk diri kita. Boleh mengakibatkan serangan jantung yang akan membawa kepada kematian secara tiba-tiba.

Apatah lagi kalau badan sudah mula menunjukkan signal. Lagi la kita kena beringat. 

Jaga makan. 
Ubah gaya hidup. 
Amalkan suplemen. 
Sebelum terlambat.......


Dapatkan Phytocol ST dan OmegaGuard di sini.
Klik link eSell di bawah.


Untuk konsultansi, cara makan dan sebagainya boleh hubungi saya.


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

FB: Efie Muhamad (Founder TheVioletTeam)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)

Tuesday, 14 November 2017

Penawar Masalah Resdung Kronik Tanpa Ubat

Anda ada resdung?

Mesti sengsara kan..
Asyik bersin, asyik hidung tersumbat, asyik gatal-gatal mata hidung segala...
Makanan pun kena pilih-pilih..
Seafood sah-sahlah kena pandang je..
Makanan lain pun belum tentu boleh makan..

Saya faham perasaan tu..
Sebabnya, suami saya pun penghidap resdung yang kronik..
Pernah doktor cadangkan untuk buat operation bagi merawat masalah resdung dia..

Tapi kami cuba nak ikhtiar dulu..
Pilihan kami, untuk amalkan suplemen dari Shaklee iaitu B-Complex + Vitamin C + Alfalfa..

Set Resdung Shaklee




Alfalfa Complex

✔ Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinusitis).
✔ Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi , gegata dan resdung .
✔ Namun begitu, pesakit SLE tidak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.


B Complex

Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
Membantu dalam membina protein dalam tubuh.


Vitamin C

Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.




Testimoni Set Resdung Shaklee











Jangan tunggu sehingga resdung anda di peringkat kronik!
Amalkan vitamin ini hari ini juga.
Klik link eSell di bawah untuk pembelian.


Untuk consultation, boleh hubungi saya.



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

FB: Efie Muhamad (Founder TheVioletTeam)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)

Monday, 13 November 2017

Makanan Yang Tinggi Kalsium Untuk Ibu Hamil

Ada kawan saya dulu, selalu sangat risau bila dia hamil sebab dia ni jenis tak minum susu. Memang tak minum susu langsung. (Susu yang kita cakap kat sini bukan susu pekat ya, sebab susu pekat tu bukanlah 'susu' pun sebenarnya).

Kawan saya ni, susu tepung tak minum - susu segar tak minum - dan minuman yang ada rasa susu pun dia memang reject terus. memang fobia betul dia dengan susu ni. Agaknya kalo bawak susu dekat dengan dia pun dah boleh muntah kot. Haha..

Sebenarnya, ada je makanan yang tinggi kalsium dan bagus dimakan bukan sahaja semasa kita hamil, bahkan masa biasa-biasa je pun. Sebab, bila usia kita meningkat, kadar kalsium dalam tulang kita akan berkurangan. Sedangkan, badan kita dapat hasilkan kalsium sendiri. Mesti nak kena ambil dari luar. Dari diet. Dari pemakanan kita.

Contoh Makanan Tinggi Kalsium





Tapi kan, untuk dapatkan kalsium yang cukup untuk tubuh kita, harus diambil dalam kuantiti yang sangat banyak. Tubuh kita perlukan 1000mg kalsium sehari. Itu kadar orang biasa. Kalau masa hamil ataupun menyusu, kena ambil sehingga 1200mg kalsium sehari.




Contohnya, kita kena makan 4 oz Cheese untuk dapatkan 1000mg kalsium setiap hari. Masalahnya, kita kena ambil kira juga jumlah kalori yang ada dalam makanan tersebut. Tak boleh nak makan banyak jugak kan. Lagi pula, harga pun mahal jugak. Kalau setiap hari nak kena makan, hadoiiii boleh botak kepala ni hihihi...

Lagi satu, bila kita ambil kalsium, kita kena juga ambil bersama Magnesium dan Vitamin D  secara serentak. Barulah kalsium dapat diserap dengan baik dalam badan kita.

Ostematrix Shaklee


Ostematrix Shaklee bukan sahaja mengandungi kalsium, bahkan juga turut mengandungi Magnesium dan Vitamin D yang penting untuk penyerapan kalsium secara optimum dalam badan. 



Untuk ibu hamil, biasanya ramai yang turut mengalami masalah sembelit dan juga kejang kaki masa hamil. Ostematrix juga dapat membantu mengatasi masalah yang biasa kita hadapai masa hamil ni. Serius, best sangat bila dapat makan Ostematrix masa hamil. Sangat-sangat membantu. 





Ostematrix memang bukan sekadar kalsium!


Untuk order, boleh klik kat eSell ni.





Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

FB: Efie Muhamad (Founder Violet)

Wassap: 
 http://efieshaklee.wasap.my


Efie Muhamad (facebook)