Saturday, 25 February 2017

Sehari Menghadiri Bengkel E-Usahawan Anjuran MDEC

Assalamualaikum..

Alhamdulillah semalam sempat join bengkel sehari e-usahawan anjuran MDEC, yang kali ini diadakan di Wisma Al-Amin, Pasir Hor.

Program ni sungguh padat. Bermula daripada pukul 9 pagi dan berakhir pukul 5 petang. Break sekejap je waktu tenghari. Sessi minum pagi ke minum petang ke, pun takde. Punyalah padat jadual.

Banyak yang kami belajar semalam. Antaranya, cara untuk kenali pelanggan, cara menentukan target pelanggan, cara untuk buat iklan, faktor-faktor yang memainkan peranan tentang cara pemasaran. Contohnya, produk yang sama, tapi harus gunakan cara yang berbeza terhadap pelanggan yang berbeza. 

Selain daripada itu, kami juga turut diajar serba sedikit tentang teknik membuat pemasaran di Google, di Facebook dan juga di Instagram. Seronok betul. Banyak sangat ilmu yang boleh kami dapat dalam jangkamasa yang singkat ni.

mdec, bengkel e-usahawan, salwa saleh



Bersama trainer bengkel, Puan Salwa Saleh


So, semalam dah berlalu. Ilmu-ilmu yang dapat kena praktikkan, baru kita lebih mahir. Kalo peram je, apa pun tak jadi kan.

So now, tengah dalam perjalanan ke kelas Blogging Dari Jiwa pula, anjuran Salwa Saleh. Kelas ni adalah kelas untuk belajar cara menulis, atau lebih dikenali sebagai kelas Copywriting.

Jom, mari kita timba ilmu banyak-banyak lagi.. ;-)




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Thursday, 23 February 2017

Shaklee Business Leader National Conference (BLNC 2017) : Part 1

Alhamdulillah, Sabtu lepas saya ke Kuala Lumpur untuk menghadiri Shaklee National Business Conference 2017 yang julung-julung kali diadakan, dan bertempat di Sunway Pyramid Convention Centre. Conference ni bukan melibatkan semua para pengedar Shaklee tu, macam National Conference setiap tahun yang lepas-lepas tu.


Conference ni hanya melibatkan para pimpinan Shaklee sahaja. Hanya mereka yang menerima jemputan yang boleh hadir ke Conference ni. Dan Alhamdulillah, selain saya, 2 orang anak Shaklee saya iaitu Hanisah dan Dr Nurul Nurasikin Sangat bertuah rasanya diberi peluang dan kesempatan untuk menghadiri majlis yang gilang gemilang.






BUILT TO LAST

Itu tema Business Leaders Conference Shaklee.

Yes, it is!

Bisnes Shaklee, sekali kita bina, ianya akan kekal. Kerana bisnes ini adalah satu bisnes yang boleh diwarisi. Yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

Syarikat dah sedia teguh.
Produk sangat berkualiti, hinggakan ada yang berusia melebihi satu abad.
Disokong pula oleh R&D yang berterusan, clinical test malahan Landmark Study yang hanya satu seumpamanya di dunia. Belum ada syarikat produk kesihatan lain yang berani untuk lakukan Landmark Study ini.

Bina tapak, dan kukuhkan.
Punya team, dan sama-sama sebarkan kebaikan produk.
That's it!
And it will BUILT TO LAST!

Sehari ber'conference', tak cukup rasanya. Apa tidaknya, conference ini penuh dengan pengisian dari saat pertama ia bermula iaitu pukul 10 pagi, sehinggalah conference berakhir kira-kira pukul 5.30 petang.

Penuh ilmu tentang di sebalik kualiti terbaik produk!
Penuh kejutan dengan apa yang Shaklee sediakan!

Penuh 'excitement' unrtuk merebut segala ganjaran yang Shaklee tawarkan!


Beberapa individu penting turut hadir ke majlis bersejarah ini.


Mr Roger Barnett (CEO Shaklee Corporation)

Beliau meluangkan masa datang ke Malaysia semata-mata untuk menghadiri conference ini, dan pulang semula ke Amerika dalam masa kurang daripada 24 jam! Fuhhh, naik flight dari US ke Malaysia lagi lama kot. Punyalah pentingnya conference ini, sehinggakan beliau sanggup datang ke Malaysia untuk hadiri conference ini.



Dr Bruce Daggy

Beliau adalah ketua Saintis di Shaklee Corporation. Berpengalaman lebih daripada 30 tahun, Dr. Bruce Daggy ada memberitahu, beliau ingin menghabiskan masa tua dengan melayan cucu cucu. Bukan meminta anak cucu menjaga beliau ketika tua. Sekarang beliau berusia 70 tahun, masih sihat dan cergas untuk Tour Roadshow Landmark Study yang bermula semalam di Sunway Pyramid Convention Centre dan akan berakhir di Johor Bahru pada 22 Februari 2017.


Mr Les Wong
 
Penulis laporan Landmark Study ini telah berkhidmat bersama Shaklee selama 35 tahun dan telah mengamalkan Shaklee selama 38 tahun. Di usia 65 tahun, beliau kelihatan berusia 40an dan masih tegap! Jadi sekiranya anda terlalu percaya, yang mana makan suplemen akan menyebabkan kegagalan buah pinggang, mungkin anda boleh claim bahawa itu adalah dari jenama lain. Landmark Study telah membuktikan, mengambil Shaklee untuk masa yang lama tidak akan menyebabkan kerosakan buah pinggang.





Seorang lagi tetamu jemputan istimewa, ialah Dato' Dr Rajbans Singh iaitu seorang doktor perubatan dan tiada kaitan dengan Shaklee.


Dato’ Dr. Rajbans Singh
Selalu dengar Lite FM? Pasti pernah ikuti slot Dr Rajbans. Beliau adalah President Malaysian Wellness Society, dan bertugas di Hospital Pantai Bangsar Kuala Lumpur. Yang menariknya, beliau telah berhenti mengambil gula lebih 20 tahun lepas.  Yang menarik lagi, beliau sendiri mengaku, selepas mengamalkan pemakanan sihat dan senaman rutin, diusia 50an, beliau rasakan lebih sihat berbanding ketika beliau berusia 30 tahun.

Berikut adalah petikan dari ucapan Dr Rajbans.
"Doktor sebenarnya bukan golongan terbaik untuk bercakap tentang nutrisi. Doktor cuma belajar tentang penyakit dan cara merawat menggunakan teknologi dan ubat ubatan. Untuk pencegahan penyakit dan nutrisi, perlu merujuk kepada ahli nutrisi."



Apa lagi yang menarik dalam BLNC 2017 ini?
Tungguuuuu...
Part 2 ok? ;-)





Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Tuesday, 21 February 2017

ESP - Minuman Pencetus Kontoversi

Memang!
Minuman ni sangatlahhhhhh banyak kontroversi nya..
Macam-macam orang dok kata kat dia, kesiannn....

Tapi kan, peliknya dalam ramai-ramai yang dok mengata tu, minuman ni laku kerasssss kat Shaklee..
Among the HOTSELLING PRODUCTS lah!
Buktinya, dalam tahun ni saja dah 2x minuman ni habis stok kat Shaklee seluruh Malaysia..
Haaaa cubalah bayangkan....

Minuman ni special sangat tau..
Tak sama langsung dengan soya yang jual dalam kotak kat supermarket tu ke, ataupun soya yang jual kat tepi jalan tu..
Langsung tak sama hokay!

Nak tau sebabnya?

ESP Shaklee ni...

- Ditanam secara organik
- Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)
- Mengandungi 9 asid amino penting
- Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
- Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
- Diproses tanpa haba (haba memusnahkan protein)
- Ditambah dengan kalsium (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah





Mak-mak yang hamil ataupun menyusu memang suka sangatlah dengan ESP ni.. Minuman berkhasiat yang mudah disediakan, tak perlu ambil banyak masa. Yet, ianya sangat memberi tenaga dan jugak membantu dalam proses penghasilan susu badan.

Bonus dia?

Kulit gebu & moist, bertambahlah suka kan? ;-)




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)




Sunday, 22 January 2017

Apa Beza Vitamin Shaklee Dan Vitamin Lain?

Kenapa Mesti Shaklee?

.
Pelik kan?
.
Punyalah banyak produk jenama lain yang dijual kat luar tu, kenapalahhhh asyik-asyik Shaklee je yang jadi pilihan?
.
Bagi saya mudah je..
Saya pilih Shaklee, sebab Shaklee produk yang sangat berkualiti, yang telah melalui R&D yang mendalam, duji secara klinikal, dan paling penting Shaklee ada Landmark Study!
.

Apa sebenarnya Landmark Study ni?

.
Landmark Study adalah satu kajian perbandingan tahap kesihatan. Ini dibuat terhadap 3 kelompok manusia iaitu:
.
1) Pengguna yang dah makan Shaklee selama 20 tahun ke atas
2) Pengguna yang makan vitamin jenama lain
3) Mereka yang langsung tidak mengamalkan sebarang vitamin

.
Landmark Study ini dikaji oleh Dr Gladys Block, seorang Top Epidemiologist di USA, seorang yang tiada kepentingan apa-apa terhadap syarikat Shaklee. Keputusan kajian tetap akan di'publish' walaupun keputusan tidak berpihak ke atas Shaklee.
.
Dan tahu tak, Shaklee merupakan SATU-SATUNYA syarikat vitamin yang berani untuk buat Landmark Study ni! 

Hebat kan?
.
Nak tau apa hasil kajian tu?
Boleh tengok rajah kat bawah ni...




Sebab tu lah, saya memang setia dengan Shaklee, dan agak takut nak mencuba produk lain terutamanya yang tiada kajian dan pengesahan secara rasmi begini.
.
Setakat cakap-cakap saja, setakap print tampal kat produk sape pun boleh kan huhu.. Kalo ada apa kesan sampingan yang tak baik, kitaaaaa jugak sebagai pengguna yang terima akibat. Huishhhh, tak nak la ai....

.
Ni tips untuk korang, cara-cara nak pilih vitamin atau produk skincare yang selamat dan berkualiti.




Nak konfem selamat?
Amek Shaklee je senang! ;-)




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Saturday, 21 January 2017

Buku Panduan Lengkap Ibu Hamil

Hari ni hari ke 29 saya berpantang..
Yeayyyy lagi 11 hari nak merdeka dah..

Tazabaaaarrrrr okeh...
Kat Kelantan ni berpantang 40 hari je, bukan 44 hari macam kebanyakan tempat lain..
.
Kelantan tengah banjir sekarang..
Malam tadi, air kat jalan taman perumahan rumah saya, paras betis jugaklah..
Tak pernah2 lagi air naik kat rumah ni..
Tapi kali ni naik..
Nasib baik takde lah sampai masuk ke dalam rumah...
Syukur..
.

Oklah, hujan-hujan macam ni, maktang ni nak cerita pasal satu buku..
.
Buku ni memang maktang highly recommend untuk bakal makyong, makyong dan maktang..
Memang bagus sangat buku ni..
.
Tajuk buku ni adalah "Ibu Dibelai Anak Dibuai" oleh Dr Ariza Mohamed (Pakar O&G HUKM)..
.
Buku ni maktang beli 8 tahun lepas, masa maktang tengah mengandungkan Ammar. Haaa lama dah kan buku ni. Sampailah sekarang ni dah anak 4 orang, maktang masih lagi tak jemu baca buku ni tau..
.
Buku ni boleh dikatakan complete.
Dia cerita pasal semua perkara. Bermula dari awal kehamilan, sampailah selepas bersalin. Contohnya:
.
- tanda-tanda awal mengandung
- perkembangan janin di dalam rahim mengikut minggu
- pemakanan semasa hamil
- senaman semasa hamil
- permasalahan yang mungkin berlaku semasa Trimester 1, 2 & 3
- checklist utnuk membeli keperluan bayi
- tanda-tanda awal bersalin
- permasalahan khusus seperti darah tinggi dan kencing manis semasa hamil
- pendarahan semasa hamil
- rhesus negatif
- fibroid semasa hamil
- bayi songsang
- senaman selepas bersalin
- penjagaan bayi baru lahir
- keperluan pemakannan bayi
- teknik dan permasalahan dalan penyusuan
- kaedah merancang keluarga
.
Dan banyak lagi tau yang ada dalam buku ni..
.
So, memang saya sangat sarankanlah ibu-ibu atau bakal-bakal ibu, supaya beli buku ni.. Buku ni saya beli 8 tahun lepas RM29, sekarang ni tak pasti lah kan.. Kot dah takde jual dah ke wallahualam. Tapi cubalah cari dulu ya.. Ada rezeki, ada la kan.... ;-)
.
Selamat menambah ilmu, wahai ibu-ibu hebat!






Nakkan vitamin semulajadi yang memberikan nutrisi lengkap dan patut dimakan semasa hamil?
Nakkan set berpantang yang boleh mengembalikan kecergasan kepada tubuh ibu yang baru lepas bersalin?

Jangan lupa hubungi saya ok...




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Friday, 20 January 2017

Perlu Ke Ada Side Income?

Perluuuuuu sangat!
.
Unless, kalo kita dah ada duit berjuta, boleh sedekah berpuluh ribu setiap bulan, boleh berzakat beratus ribu setiap tahun, boleh menyumbang ke yayasan ataupun rumah anak yatim setiap bulan tanpa ragu, dan boleh buat macam2 tanpa ada masalah kewangan LANGSUNG!
.
Sinis?

.
Ok, katakanlah tidak lah sampai begitu kan..
Takdelah sampai perlu berjuta..

Tapi hakikatnya begitulah..
Kita tak tahu masa depan kita..
Selagi boleh berusaha, tolonglah berusaha dengan gigih..
Ya, kamu dan saya juga..

Peringatan untuk diri sendiri...
.

Ada jugak yang kata begini...
.
"Alaaaa, duit bukan boleh bawak mati pun?"
.
Yes, betul.. Duit bukan boleh bawak tanam sekali dengan kita dalam kubur..

.
Tapi dengan duitlah kita nak hantar anak kita belajar dengan sempurna supaya jadi orang berguna, jadi anak soleh supaya dapat doakan kita kelak..
.
Dengan duitlah kita nak menuntut ilmu, supaya ilmu kita boleh pulak kita ajar orang lain supaya jadi amalan yang mendatangkan pahala secara berterusan.
.
Dengan duit jugaklah kita dapat bersedekah, kerjakan amal jariah yang juga jadi saham untuk kita bila dah tiada kelak.
.
Semua tu perlukan duit.. Bukan free2 je tau..
.
Dan tahu kan, kefakiran itu mendekatkan kepada kekufuran.
Nauzubillah...

.
Pilihan yang saya ada sekarang, sebagai seorang yang berniaga sepenuhnya Shaklee dari rumah, saya kena buat Shaklee betul-betul. Pendapatan dengan Shaklee sememangnya tiada had. Siapa yang berusaha, maka dialah yang akan mendapat hasil. 
.
Senang ke bisnes Shaklee?
.
Alangkan nak makan nasik pun kita kena usaha kan, inikan pula nak kerjakan sesuatu untuk dapatkan duit.. Tapi, Shaklee ada kelebihan yang tak terdapat pada bisnes yang lain..
.

Nak tahu apa?
.
Boleh tengok kat sini...
.
7 Sebab Kenapa Saya Pilih Shaklee
.
Nak join Shaklee dan dapatkan side income dengan Shaklee?
.
Jommmmm...




******************************************************************************************************************



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

Wednesday, 18 January 2017

Rumah: Nak Beli Ke Nak Sewa?

Nak beli ke nak sewa rumah?
Nak sewa ke nak beli rumah?
.
Hmmmm...
.
Selalu kan kita dok pikir macam ni, antara nak beli ke nak sewa rumah...
.
Dulu-dulu, saya berpendapat beli je lah rumah tak rugi punnnn.. Aset tuuuu...
.
Tapi, ye ke aset?
Bukan ke aset ni adalah benda yang boleh mendatangkan hasil kat kita.. Beli rumah ni, walaupun kita rasa ianya adalah rumah kita hakikatnya rumah bank kot, nak kena bayar setiap bulan.. Macam dah jadi liabiliti pulak la ya?
.
Hmmmmm lagi...
.
Nampaknya kena beli secara cash la kot kan? Mustahil?
Tak mustahil kot.. Ada duit, bolehlah dapatkan rumah secara cash... Abang dan kakak saya dahpun buktikan...
.
Ataupun dapatkan duit dari sumber yang lain, untuk biayai hutang rumah yang kita duduk ni..
.
Ok, macamana nak buat tu?
.
Ada satu tips yang saya pernah baca..
.
Tak salah beli rumah, tapi pastikan rumah pertama yang kita beli tu bukan untuk kita duduk. Tapi kita sewakan je...
.
Contohnya macam ni..
.
Rumah pertama yang kita beli tu, kita sewakan dengan harga RM1500. Katalah, kita bayar bulan2 kat bank untuk rumah pertama tu RM750. So, balance RM750 lagi tu, kita boleh gunakan untuk biayai rumah kedua yang kita nak beli dan duduk rumah tu. Faham kan?
.
Tapi tu lah..
Bila sewakan rumah ni, banyak jugak isu yang nak kena consider..
Bab penyewanya, bab harganya, bab maintainance nya, bab macam2 lagi lah.. Hmmmm...
Kalo dapat penyewa yang bagus, yang jaga rumah kita sebaiknya, yang sentiasa bayar on time tu ok la jugak kan..
.
Hmmmmm lagi dan lagi hehehehe..
.
Apapun, terpulanglah pada consideration masing2..
Kita yang nak hadap kan..
Bab tips ni macam2..
Ada orang cakap gitu, ada orang cakap gini..
Ada orang cakap sebaiknya begitu, ada orang cakap sebaiknya begini..
.
Kita take into consideration all those tips, then buatlah decision wisely..
Yang penting, berbincang betul2 dulu laki bini ok? 

Selamat menikmati rumah idaman anda ;-)



*******************************************************************************************************************************




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707



Efie Muhamad (facebook)



 ;-)

Monday, 16 January 2017

Tips Memilih Produk Penjagaan Kulit Yang Selamat

"Kecantikan Sempurna Diperoleh Daripada Alam Semulajadi, Disempurnakan Dengan Sains"

Wahhhhh gittewww...

Inilah tagline bagi produk penjagaan kulit pilihan saya..

Apa lagi, Set Nutriwhite Shaklee la kan?

"Asyik-asyik Shaklee, asyik-asyik Shaklee, cubalahhhhhh produk yang lain pulak......."

Kata mereka dan mereka dan mereka..

Ok, meh saya nak bagitau kenapa untuk dalaman saya makan Shaklee, untuk luaran pun saya amek Shaklee..

> Dibangunkan oleh saintis dan pakar penjagaan kulit di Jepun dan US
> Hasil kajian selama 3 tahun
> Pemilihan bahan aktif dan mentah yang diperoleh daripada 16 buah negara
> Ujian yang menyeluruh
> Ramuan gabungan yang optimum
> Tidak mengandungi apa-apa bahan kimia yang merbahaya
> Campuran daripada 16 nutrien botani yang membantu mengurangkan melanin untuk mewujudkan kulit yang lebih putih, cerah dan bercahaya (eg: Bearberry, Strawberry Begonia, Mulberry, Rosemary, Aloe Vera, Marshmallow)

Dalam produk Shaklee, TIDAK MENGANDUNGI bahan-bahan kimia merbahaya seperti berikut:

> Bisphenol
> Butyl Acetate
> Sodium Laureth Sulfate
> Sodium Lauryl Sulfate
> Fragrance
> Parabens
> Dioxin
> Phtalates
> Triclosan
> Diethanolamine



Dan banyak lagi bahan-bahan kimia berbahaya, yang biasanya ada terdapat dalam produk di pasaran, tidak ada dalam produk Shaklee.

Hakikatnya, brand yang gah dan selalu keluar kat TV tu, bila kita tengok bahan-bahan nya, menyeramkan. Huhuhu....

"You are literally staring cancer in the face, each time you wash your face with a facial cleanser, or use a facial scrub or face mask".

Cuba cek bahan-bahan bagi produk yang anda guna. Bukan ingin menakutkan, tapi supaya kita semua sedar banyak produk yang tak selamat, tapi kita tak tahu dan kita guna setiap hari.


Produk Nutriwhite ni tak wangi pun, bau biasa2 je. Sebab memang Shaklee takde tambah bahan kimia untuk bagi wangi pun. Yang wangi2 tu biasanya memang bahan kimia lah..
Dah dengan segala fakta ni kan, cuba bagitau macamana saya boleh untuk tidak jatuh chenta??? 


Takut kottttt, nak guna sebarangan produk ni..

Taknaklah tetiba jadi sebahagian daripada statistik dan keluar kat muka depan paper macam ni kan?
Nauzubillah....

Takut kan?

Pastikan skincare anda betul-betul selamat, baru beli tau.."

Nak senang, pilihlah Nutriwhite Shaklee macam pilhan saya ni..
Selamat, Berkesan & Mesra Alam..

Boleh order kat sini terus .
Klik pada setiap gambar..

Set Lengkap Nutriwhite Shaklee
                                                      
Gentle Action Makeup Remover

Gentle Deep Foaming Cleanser
Overnight Renewal Whitening Cream

Spot Whitening Treatment

Daily Defense Whitening Essence

Ultimate Protection Whitening Essence

Soothing Radiance Whitening Essence

Untuk konsultansi, produk yang manakah bersesuaian dengan anda, boleh hubungi saya sebagaimana di bawah..


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)