Thursday, 20 July 2017

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Sebenarnya simple je kan cara buatnya.. Semua orang tahu kot tapi takpelah kita tulis jugak resepi kat sini.. Mudah-mudahan dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan.. Aminnn...

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai




3 biji Bawang Merah
1 labu Bawang Putih
1 biji Bawang Holland
Sedikit halia
5 tangkai cili kering (rendam dengan air panas)
Semangkuk bilis
2 papan petai

1. Tumiskan bawang + halia + cili kering sehingga pecah minyak (pastikan pecah minyak tau kalo tak nanti tak sedap sebab bawang dan cili tu tak masak). 
2. Masukkan sedikit garam dan gula @ gula melaka.
 3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan ikan bilis 
5. Last sekali, masukkan petai dan tutup api dapur.

Siap!!

Senang kan.. 
Tengah berperang dengan anak pun boleh buat ni.. Hihihi...
Makan dengan nasi panas, memang tak nampak lauk lain dah 😍😍

Selamat Mencuba ;-)


*******************************************************

Nak beli Shaklee?



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Atasi Kulit Berminyak Dengan Mudah

Ramai jugak kawan-kawan saya yang alami masalah kulit berminyak. 
Kadang tu diorang cakap, minyak sampai tahap boleh kikis wat menggoreng 😂😂😂 
Kiasannya.. 
Punyalah banyak minyak tu kan..



Atasi Kulit Berminyak Dengan Rangkaian Set Nutriwhite Shaklee


Shaklee bukan sahaja mengeluarkan rangkaian suplemen yang terbaik, tetapi juga menghasilkan Set Penjagaan Kulit yang terbaik iaitu Nutriwhite. 

Kenapa saya kata terbaik?

✔ Dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit di Jepun dan US
✔ 3 tahun pembangunan produk
✔ Pemilihan bahan aktif dan mentah diperoleh daripada 16 buah negara
✔ Ujian yang menyeluruh
✔ Ramuan gabungan yang optimum
✔ Patent-pending whiten-16 campuran daripada 16 nutrien botani yang kuat yang membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada unuk mewujudkan kulit yang lebih putih, lebih cerah dan bercahaya
✔ Bebas daripada sebarang bahan kimia berbahaya
✔ Terbukti selamat dan berkesan






Nak cuba Nutriwhite Shaklee?

Boleh hubungi saya, untuk saya beri cadangan produk yang bersesuaian dengan kulit wajah anda.



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Wednesday, 19 July 2017

Petua Kurangkan Alahan Semasa Hamil


LEMBIK UMPAMA KAIN BURUK!


Siti Sofia risau. Patutlah, sejak akhir-akhir ini beliau selalu moody. Kerap rasa nak marah orang, kerap rasa sedih dengan tiba-tiba, dan-dan rasa nak menangis tanpa sebab dan sebagainya. Pendek kata, moody.


Rupa-rupanya, 2 garis yang jelas muncul di Urine Pregnancy Test itu menunjukkan bahawa beliau hamil. Bukan tak bersyukur, anak itu kan rezeki. Tapi, beliau resah memikirkan tentang alahan yang beliau alami, sewaktu hamil.



Semasa mengandungkan 2 orang anak sebelum ni, beliau alami alahan yang sangat teruk. Lembik, loya, mual, muntah entah berapa puluh kali sehari, dan tak boleh makan dan minum. Umpama kain buruk, begitulah kondisi badan beliau. Lemah tak bermaya. Dahlah jenis ber’angin’. Itu yang agaknya loya sangat tu, setiap kali mengandung.

Beliau gusar. Workload kat ofis banyak. Kerja-kerja tak pernah nak selesai. Ditambah pula dengan 2 putera beliau yang baru berusia 5 tahun dan 2 tahun, yang tengah nak melasak orang kata. Suami pulak kerja jauh. Hujung minggu baru dapat bersama.

Kusut fikiran beliau. Apa nak buat nak bagi kurang sikit alahan tu eh? Harapan beliau, sekurang-kurangnya, bila kurang alahan, beliau akan lebih kuat walaupun hamil.

Anis Yuhana, kawan beliau di ofis melihat keluh kesah yang dialami beliau.

“Kenapa dengan kau ni? Risau semacam je aku tengok?” Tegur Anis.

“ Aku baru dapat tahu aku pregnant Nis. Kau tahu lah kan aku kalo mengandung macam mana? Alahan teruk sangat. Dengan angin pus pus lagi dalam badan. Risau takut sampai kena admit ward lagi. Nanti, anak-anak aku tu cmane? Sape nak jaga?”

“Oooo gitu.. Ok macam ni. Apa kata kau cuba Peppermint Shaklee. Adik ipar aku macam kau jugak, alahan teruk. Bila dia ambil Peppermint ni, ok sikit dia cakap. Alahan ada lagi, tapi membantu la”

“Mahal tak Nis? Kalo mahal-mahal ni, aku tak berapa mampu.”

“Rasanya tak mahal sangat kot. Tak silap aku tak sampai RM50 pun. Aku ada sorang kawan, nama Efie yang jual Shaklee ni. Kau boleh tanya dia kot. Ni nombor phone dia. Nah, salin cepat! - 019-9890707”


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adaptasi daripada kisah yang selalu ibu-ibu hamil alami..

Kesian sangat kan..

Dahla penat bawak perut, mabuk-loya-muntah lagi, makan pun takde selera, dengan anak-anak lain yang tengah melasak lagi. Kalo ada suami yang membantu di sisi, ok jugakla sikit. Tapi kalo yang jenis PJJ ke, takpun jenis yang suami tak-berapa-rajin nak membantu ke, takpun suami yang busy teramat 27 jam sehari ke... Memang haru.. Memang kesian...



Peppermint Ginger Plus Shaklee ni diformulasikan untuk membuang angin dalam badan. Ibu-ibu hamil ni, biasanya badan berangin. Bila angin, lagi la loya dan mabuk kan.






Nak order Peppermint Shaklee?

Klik kat sini terus..





Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

EKSKLUSIF Hanya Untuk YAng Baru Mendaftar Sebagai AHLI BARU Shaklee!


Taraaaaaa....

pwp shaklee



Cantik kan?

Warna pink lagi tu.. 
Ramai peminat kaler yang lembut-ayu-sopan ni.. 
Saya tau... hihihi...

Tumbler ni tak semua orang boleh beli tau..
Hanya yang baru-mendaftar-sebagai-ahli-baru-Shaklee pada bulan ni dan bulan depan (Julai & Ogos 2017) je yang boleh beli..
Kami orang-orang lama ni melepas la jawabnya..

Tumbler ni best sangat.. 
Yang ada dalam simpanan saya kaler biru & hijau..
Tumbler ni, bila kita nak shake ESP ke kuat-kuat pun, tak terbukak penutup dia tu.. 
Memang safe 👍👍👍

Korang kalo belum jadi ahli Shaklee lagi, baik daftar bulan ni tau..
Bukan senang nak dapat beli tumbler ni..
Hanya insan-insan terpilih je tau..
Bayangkan insan terpilih tu salah sorangnya termasuk korang 😍😍
Bangga weiii...

Nak daftar cmane?
Meh wasap lekaih...





iReach




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Thursday, 1 June 2017

Set Hamil Yang Dapat Merangsang Kesihatan Anak

Lepas bukak puasa semalam, biasalah dok sembang-sembang dengan encik suami, sambil tunggu azan Isyak...

"Abi, abi perasan dop beza antara Affaf & Asyfa, dengan Ammar & Ajlaa'? Ammar Ajlaa' dulu masa kecik sokmo sakit-sakit keh 😢"

Umi mula la nak mengimbau memori..

Cerita pasal anak-anak ni memang feveret mak-mak kot kan 😅

"Tuuuuu dok berhingus tuuuuu"

Cis! 
Abi ni tak support umi langsung.. 
Potong stim betul!


"Doppp.. Maksudnya takdop sakit berat2 la sampai kena masuk wad.. Ammar Ajlaa' masa kecik dulu keh sokmo masuk wad.. Asyfa Affaf ni Alhamdulillah kalu deme pun cepat jah baik. Stakat selsema tu biasa laaaa.. Virus tu gak"

Pastu, abi pulak sambung..

"Ho, abi pun keh.. Mana ada resdung sangat doh loni"

Umi tiba-tiba naik syeikh!

"A ah laaaaa... Abi dulu masa mula-mula kawin sokmo deme la, pening la, gitu la gini la.. Kalu bersin tu 4 batu buleh dengar... Bla bla bla bla...."

Kihkihkihkih...

Ni perbualan selepas 9 tahun kahwin..
Agak-agak, kalo selepas 19 tahun kahwin, nanti borak pasal apa pulak ya 🤔🤗


Tapi kan, memang betul pun tau.. Rasa sangat beza tahap kesihatan anak-anak. Kalo nak kata sebab breastfeeding, semua anak-anak pun memang fully breastfeeding. Sama je.

Ammar seawal usia 3 bulan dah kena masuk wad. Ajlaa' pulak, umur baru setahun leboh dah 3 kali masuk wad. Sedih + risau sangat kan bila anak-anak tak sihat ni, tambah-tambah masa kecik sangat lagi..

Taktau nak kata lah sebab apa..

Mungkin jugak, sebab corak pemakanan makanan masa hamil Asyfa dan Affaf tu, lebih terjaga. Sebab, bila kenal Shaklee ni, memang agak menitikberatkan lah soal pemakanan masa hamil ni.




Mengamalkan Set Shaklee Semasa Hamil, Bersalin dan Menyusu



Lepas tu, masa hamil memang ambil Set Hamil Premium Shaklee. Vitamin dari klinik memang tak ambil dari awal. Dah cakap kat nurse siap-siap dah ambil Shaklee. So nurse memang tak bagi lah.

Ni vitamin yang saya amal semasa hamil.
Bukan semasa hamil je, tapi masa bersalin dan menyusu pun,vitamin yang sama ni jugak yang saya makan.

Jimat kan? ;-)



Ni ada video kawan saya.

Beliau share bagaimana Set Hamil Shaklee ni boleh bagi beliau cergas sampai boleh panjat Candi Borobudur lagi masa tengah hamil.
Hebat sungguh!






Kita ikhtiar je kan..
Semua yang datang dari Allah jugak..
Sihat ke sakit ke kan..
Yang penting, kita ikhtiar - doa - tawakkal banyak-banyak..
Insya Allah...

Nak order, noleh order terus kat link eSell bawah ni tau..



Ataupun, boleh hubungi saya terus di sini..




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)



Menu Sahur Yang Ringkas Tapi Berkhasiat


Assalamualaikum..


Dah masuk 6 Ramadhan  dah kita hari ni. So, apa cerita puasa korang setakat ni? Harap-harap yang baik-baik saja ok ;-)


Ok, hari ni nak share 1 menu sahur yang ringkas amat, tapi sangatlaaaaahhhh berkhasiat. Kalo terlambat bangun, lagi 5 minit nak azan pun sempat buat ni tau...

Bahan-bahannya mudah je.. 3 bahan je.. 


ESP + Kurma + Oat


Cara-caranya..

Malam, sebelum masuk tidur ~ saya isi air masak dalam tumbler Shake & Take saya tu.. Kemudian, carik-carik 7 biji kurma.. Masukkan ke dalam balang.. Masukkan 2 scoop Oat.. Kemudian simpan dalam peti sejuk..

Esok, bangun sahur ~ bubuh 2 sudu ESP ke dalam tumbler tu ~ kisar. Minum sejuk-sejuk. Wallllahhhhh sedappp sungguh...




Ni resepi paling basic lah.. Kalo ada fresh milk, saya tambah Fresh Milk. Kalo ada Chia Seed, saya bubuh Chia Seed. Memang sedap.. Kalau ada Performance Drink Shaklee saya bubuh sekali jugak..

Dan yang lebih penting, sangat berkhasiat untuk keperluan tubuh kita. Tambah-tambah dalam kita tengah berpuasa ni kan.. Insya Allah memang dapat berikan kita kecergasan yang lebih lama.

Nak cuba?

Boleh beli terus kat sini..




Ataupun boleh je hubungi saya untuk order..



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

Sunday, 21 May 2017

Review Gelora Beach Resort Bachok Kelantan

Weekend hari tu, sempat meluangkan masa bersama ahli keluarga di Gelora Beach Resort. Gelora Beach resort ni milik sahabat sekolah saya dulu, Mida. Resort ni merupakan resort keluarga beliau, dan beliau yang bertugas untuk menguruskan resort ni.

Terbaik!!!

Tu yang saya boleh cakap.




Kalo ada sesiapa yang plan nak menginap di tepi pantai, saya sarankan untuk datang ke Gelora Beach Resort ni. Ada beberapa pilihan bilik penginapan yang ada. Ada dorm, chalet dan rumah. Ada jugak hall, surau dan tempat makan. Sekolah-sekolah dan pejabat-pejabat memang biasa booking resort ni untuk program diorang. Masa weekend hari tu pun ada jugak sekolah yang tengah berprogram disini.

Untuk pilihan bilik penginapan, boleh refer di sini.



Memandangkan keluarga kami ramai, so saya pilih pakej Rumah Aryana dengan harga sewa 1 malam RM378. Sangat berbaloi, dengan kelengkapan yang boleh dikatakan memang complete.

RUMAH ARYANA

RM378.00 satu malam
Dilengkapi perabot
3 bilik & berhawa dingin
TV, cerek elekrtrik, bilik mandi dalaman, meja makan
1 selimut tambahan & 5 bantal.
Syampu dan sabun mandi disediakan
Pemandangan ke arah pantai
Kapasiti : 10-15 orang.

Dapur memang boleh digunakan untuk memasak. Ada periuk kuali semua. Pinggan cawan gelas sudu garfu tu memang banyak lah disediakan jugak. Kiranya, kalo tak bawak dari rumah pun takpe.

Laman luas. Anak-anak siap boleh main bola.

Ada tempat nak barbeque, siap dengan 4 buah meja batu + 1 wakaf yang besar + 1 wakaf sederhana besar untuk lepak-lepas sambil makan ayam bakar. Memang sangat selesa.



Aktiviti kami kat resort?

Jom tengok video ni tau...
Siap berpulut durian lagi kami... hihihi...




Nak menginap kat sini?

Boleh contact Puan Mida  -  019-9967491


Nak order Shaklee?

Boleh contact Puan Efie - 019-9890707 ;-)


Tuesday, 16 May 2017

Pengedar & Stokis Shaklee Selangor

Assalamualaikum...

Sekiranya anda berada di Selangor, dan ingin mencari pengedar Shaklee di kawasan berdekatan dengan anda, boleh hubungi pengedar Shaklee yang sangat aktif dan telahpun terlatih secara professional ini.

Sentiasa menerima kursus-kursus dan latihan yang disediakan oleh pihak Shaklee. Jadi, anda boleh dapatkan consultation daripada kami secara terus tanpa ragu-ragu.

Nak PosLaju boleh, nak COD pun boleh..
Sentiasa ada ready stock..




Nama: Idyani Ismail
No ID Shaklee: 911668
No Phone: 019-9319790
Cara Urusniaga: PosLaju, COD, Pick Up
COD Area: Semenyih, Putrajaya




Nama: Liyana Aizat Yusoff
No ID Shaklee: 971137
No Phone: 019-3367441
Cara Urusniaga: PosLaju, COD, Pick Up
COD Area: Shah Alam


Nama: Nur Ain Ramli
No ID Shaklee: 1175921
No Phone: 010-9292996
Cara Urusniaga: PosLaju, COD, Pick Up
COD Area: Klang


Jika anda tak sempat untuk COD atau self pick up anda juga boleh pilih untuk poslaju ke mana-mana saja lokasi pilihan anda. Kami berpengalaman pos produk Shaklee sehingga ke Sabah, Sarawak, Brunei, Singapore, Australia dan juga Scotland.

Kalau nak jadi ahli untuk dapatkan produk Shaklee pada harga yang lebih jimat, pun sangat-sangat dialu-alukan.

Hubungi kami terus untuk maklumat lebih lanjut berkenaan cara pendaftaran ahli Shaklee.

😘😘😘