Tuesday, 22 May 2012

Herbal Blend - The Miracle Cream


Anak kedua saya Ajlaa' Qaisa, mengalami ekzema yang agak teruk. Seluruh badan dia, terutama tangan dan kaki, kering bersisik. Setiap masa, memang dia akan menggaru, sampai la kadangkala berdarah. Semasa tidur pun dia masih menggaru, dan kadang2 dia tarik2 rambutnya, mungkin sebab kat kepala pun dia rasa gatal. Sangat sedih melihatkan keadaan dia, tapi saya sudah buntu. Pergi kemana-mana, pasti akan ada orang tanya kenapa dengan kulit anak saya. Memang sangat teruk, seakan kulit orang tua yang dah berkedut, bukan lagi macam kulit bayi.





Sudah banyak klinik, farmasi saya kunjungi untuk mencari ubat yang bersesuaian. Dah bermacam2, sampai saya pun sudah tak ingat apa nama ubat yang pernah saya gunakan. Dah terlalu banyak. Ezerra, aqua, sebamed dan macam2 lagila, dh lupa..Klinik pakar kulit pun dh pergi, namun tetap kurang berhasil. Sehinggakan bila ada kawan syorkan satu klinik di Kajang, saya all the way from Kota Bharu turun ke KL, semata2 untuk dapatkan yang terbaik untuk anak saya.

Sehinggalah saya dipertemukan dengan Herbal Blend ~ Multi Purpose Cream Shaklee, alhamdulillah ekzema anak saya semakin berkurangan. Dia masih lagi gatal, menggaru namun kekerapannya semakin kurang. Kulit dia pun semakin licin, cuma di bahagian yang teruk,iaitu di tangan dan kaki, masih lagi kering. Jadi saya pastikan, bahagian tersebut memang sentiasa disapu dengan krim ini. Kemana-mana kami pergi sekarang, krim herbal blend ini menjadi pendamping setia anak saya.



Herbal Blend® Multi-Purpose Cream
  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kak.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.


Friday, 18 May 2012

Ketahui Perbezaan Evening Primerose Oil & GLA Complex

Ramai orang lebih mengenali apa itu  Evening Primerose Oil (EPO) berbanding GLA Complex. Saya menyedari hakikat ini, bila biras saya bertanyakan EPO berbanding GLA Complex.

Jom kita telusuri apakah kedua2 tersebut... Cheeeewah... ;-)

EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.




  Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.






Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO. Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.




Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).

Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks. Bukan itu sahaja, bagi wanita yang selalu mengalami masalah senggugut pada setiap kali period, borage oil juga dikatakan dapat menyelesaikan masalah tersebut.Nak lagi best, ia juga bagus untuk kulit.. ;-)

Kalau nak dapatkan info tentang GLA Complex (atau ramai panggil Shaklee EPO), boleh hubungi saya di
qayyumqaisa@gmail.com atau sms 019-9890707.

Peranan GLA Dalam Membantu Masalah Kesihatan

 Jom kita teliti, bagaimana GLA dapat membantu..



 Penyakit Kardiovaskular 
 ~ kesan anti-radang, mengurangkan pengagregatan platlet; merendahkan tekanan darah dengan mengurangkan getaran salur darah, menurunkan paras kolesterol.




                                       Artritis (artritis reumatoid dan lain-lain gangguan radang)
                  ~ kesan anti-radang, sokongan imun; membetulkan masalah kekuranga EFA dan GLA.


 Gangguan kulit (ekzema, jerawat, dermatitis) 
  ~ kesan anti-radang; fungsi EFA; sokongan imun.



                                          
Alahan & Asthma
  ~ kesan-anti-radang; fungsi EFA sokongan imun.



Penurunan berat badan
~ meningkatkan metabolisme sel; menyeimbangkan kadar elektrolit dan air.



PMS  
  ~ menyeimbangkan elektrolit dan imbangan air; memberi bekalan EFA yang cukup



               

Benign payudara dan cyst
  ~  mencukupkan bekalan PGE1; kesan anti-radang.


                                     
                                                                      Skizofrenia
                 ~ menyeimbangkan asid lemak omega-6, PGE1 terlalu rendah, dan PGE2 terlalu tinggi.



Depresi
  ~ membekalkan GLA kerana depresi berkait dengan kekurangan GLA.

Dapatkan GLA hari ini, kerana kami ada TAWARAN ISTIMEWA hanya untuk anda!!




Untuk maklumat lanjut dan sesi konsultansi percuma, hubungi/sms saya Efie di 019-9890707.

Tuesday, 15 May 2012

Ibu Sihat Anak Sihat


Wanita hamil, memerlukan pemakanan seimbang dari segi diet seharian juga pemakanan tambahan yang perlu diambil, juga setiap hari. Leceh?? Memang agak leceh, terutama bagi orang yang susah nk makan ubat..


Apapun, kita memang kena berkorban, terutama untuk zuriat tercinta, kerana itu merupakan haknya yang bakal dituntut daripada kita sebagai ibubapanya.

Jom berkongsi, vitamin apa yang perlu semasa hamil.....


Trimester 1

B- Complex : Mengandungi 8 jenis vitamin B yang lengkap termasuk asid folik. Jadi tidak perlu mengambil asid folic berasingan.

Vita-Lea with Iron : Vita-Lea adalah multivitamin dan mineral. Anda tidak pelu ambil Obimin lagi dan pelengkap untuk menampung vitamin yang kurang.

Vitamin C : Meningkatkan antibodi badan, natural antihistamine dan sumber kolagen. Dapat mengurangkan kesan stretch mark


OsteMatrix : Memberikan 1000mg kalsium yang diperlukan sehari. Setiap satu tab mengandungi 250mg Kalsium. Ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari untuk membentuk tulang yang kuat & gigi untuk bayi.



Trimester 2 & 3

Sama seperti trimester 1, cuma ada tambahan ini... ;-)

OmegaGuard –DHA dan EPA daripada Omega penting untuk pembentukan otak dan mata bayi. Ia juga akan mengawal paras kolestrol dalam badan ibu hamil.

Jom dapatkannya, dengan harga istimewa tentunya...

Untuk maklumat lanjut dan sesi konsultansi percuma, sila hubungi/sms saya Efie di 019-9890707.

Sunday, 6 May 2012

Tak Kenal Maka Tak Cinta

Ramai orang beranggapan, lecithin hanyalah mekanisma untuk menurunkan berat badan. Mana tak nya, lecithin ni dah jadi HOT produk, menjadi buruan bagi sesiapa yang ingin kurus.Namun sebenarnya, lecithin tersangatlah banyak kegunaannya.

Jom kita kenal dulu, apa itu lecithin?? Tak kenal maka tak cinta kan....

Lecithin adalah keperluan setiap sel dalam badan. Ia adalah merupakan gabungan asid linoleik, kolin, asetikolina dan inositol.

Faedah Lecithin
Jom kita semak satu persatu....

- Lecithin membersihkan saluran darah dan juga pengemulsi semula jadi bagi lemak di dalam darah. lecithin ni emulsifier yang sangat power!
- Mencerdaskan otak dan mengurangkan nyanyuk.
- mengawal penggumpalan platlet darah.
- Menggalakkan penyerapan vitamin ADEK.
- Mengekalkan kandungan air dalam kulit.
- Untuk metabolisma lemak.

SIAPA YANG PERLU AMBIL LECITHIN

- Pesakit DIABETES – mereka tak boleh kekurangan lecithin
- Pesakit BUAH PINGGANG – kolina dalam lecithin meringankan tugas buah pinggang untuk memproses protein
- Penderita KEGUGURAN RAMBUT – memerlukan lecithin kerana kekurangan inositol (komponen dalam lecithin menyebabkan keguguran rambut).
- Pesakit STROK.
- Orang yang banyak mengambil karbohidrat kerana ia boleh membentuk lemak dalam darah.
- Orang yang mengalami KOLESTEROL TINGGI.
- Orang yang mengalami masalah fokus, terutama koordinasi anggots badan.
- Pelupa.
- Ibu menyusu untuk lancarkan air susu dan merawat bengkak susu.

Untuk maklumat lanjut dan sesi konsultansi percuma, sila hubungi/sms saya Efie di 019-9890707.