Sunday, 21 December 2014

Rahsia Sebenar Gadis Ini Menderita 7 Tahun..

Dia telah melalui zaman suram yang begitu lama... 7 tahun, memang bukan satu tempoh yang singkat..

Di saat teman-teman seusia yang lain bergembira dengan kehidupan remaja mereka, dia seakan ingin menyorokkan diri dalam rumah.. kerana MALU...

Kenapa?

Jemput dengar luahan hati beliau sendiri di sini...



Dia adalah......

Tuesday, 16 December 2014

Bahaya Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil

Bagi sesetengah ibu, memang sudah sedia mempunyai beberapa penyakit, semasa memasuki alam kehamilan. Antaranya adalah tekanan darah tinggi dan kencing manis. Penyakit-penyakit ini adakalanya menjadi lebih teruk semasa mengandung. Bagi ibu-ibu yang mempunyai penyakit-penyakit sebegini, sebaiknya hendaklah memastikan ianya dalam keadaan terkawal, bagi memastikan tidak timbul sebarang masalah semasa mengandung.

Penyakit kencing manis berbahaya, kerana ianya boleh mengakibatkan kecacatan kongenital sekiranya tidak dikawal dengan baik semasa peringkat 3 bulan pertama, iaitu semasa pembentukan organ-organ bayi. Darah tinggi semasa mengandung juga sangat berbahaya kerana ia boleh mengakibatkan ekslampsia.


seizures


Ekslampsia merupakan

Sunday, 14 December 2014

Pentingnya Asid Folik Sebelum Kehamilan Berlaku

Ramai yang beranggapan, segala vitamin-vitamin ni hanya perlu diambil, dan dititikberatkan hanya setelah proses kehamilan itu berlaku. Jangan begitu wahai wanita-wanita di luar sana. Vitamin-vitamin ni, sangat penting untuk diambil sebelum kehamilan itu berlaku, terutamanya asid folik / folate/ vitamin B9.



Para ibu yang merancang untuk hamil, disyorkan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya 4 bulan sebelumnya. 

Kekurangan asid folik semasa hamil boleh mengakibatkan beberapa keadaan yang sangat serius seperti bayi yang lahir akan mengalami cacat semasa lahir. 

Beberapa kecacatan akibat kekurangan asid folik antaranya adalah:


Saturday, 13 December 2014

Abruptio Placenta:Keadaan Uri Lekang Yang Sangat Bahaya Semasa Hamil

Dalam artikel lepas, kita telah ketahui tentang Placenta Previa, iaitu kedudukan uri di bawah semasa hamil. Placenta previa ini boleh jadi merbahaya, boleh jadi kurang merbahaya bergantung kepada jenis Placenta Previa yang dihadapi.

Berlainan pula dengan Abruptio Placenta (uri lekang) ini, keadaan ini lebih serius. Biasanya ibu akan mengalami sakit pada abdomen dan terdapat pendarahan yang tidak terlalu banyak. Ini kerana pendarahan yang berlaku adalah di dalam rahim. Bayi akan lemas dengan cepat dalam keadaan ini kerana uri yang lekang akan menyebabkan bayi keputusan oksigen.





Siapakah Yang Berisiko?


Thursday, 11 December 2014

Plasenta Previa: Komplikasi Kehamilan Yang Wajib Anda Ambil Tahu!

Plasenta previa ini bermaksud kedudukan uri di bawah, yang menutup laluan keluar bayi semasa proses bersalin nanti. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim.

Placenta Previa merbahaya, kerana adakalanya boleh membawa kepada kematian bayi di dalam rahim.

Harian Metro: Bayi Meninggal Kerana Plasenta Previa


Perbezaan kedudukan uri normal dan uri di bawah

Bagaimana Uri Boleh Berada di Bawah?

 

Wednesday, 10 December 2014

Berita Gempar!!! Collagen Shaklee TIADA STOK SETAHUN Tahun Depan

Betul!
Ni bukan sekadar tajuk yang gempar, tapi memang betul Collagen Shaklee takde stok sepanjang tahun pada tahun depan.

Ni sms yang kami terima dari pihak Shaklee semalam..

" RM0.00 Shaklee: Due to Product Registration guideline change, Collagen will be unavailable for sale after Dec'14 pending re-registration which takes 9-12 mths. Hence Shaklee is offering a special Buy 3 Free 1 promo now to support our valued distributors with sufficient products till product registration is achieved."

Maksudnya...

Atas sebab garis panduan proses pendaftaran yang baharu dikenakan oleh kerajaan Malaysia, Collagen akan diberhentikan penjualan buat sementara waktu bermula 1 Januari. Ini bermakna kita semua ada masa sehingga 31 Disember untuk beli Shaklee Collagen Powder ni.

Oleh kerana tempoh pendaftaran permohonan lesen produk yang baru akan mengambil masa 9 - 12 bulan, pihak Shaklee berbesar hati memberikan kepada kita semua PROMOSI BELI 3 PERCUMA 1..



Tak pernah-pernah lagi tau Shaklee buat offer macam ni... Sebelum ni kalo offer collagen ni cuma Beli 6 Free 1 je, tapi kali ni kalo Beli 6 Free 2 okayyyy...

Terkejut! Memang terkejut... Tambah-tambah bulan ni dah memang sedia ada 2 Produk Promo iaitu Vitamin C dan Vitamin E, so bila tambah Collagen ni jadi Tripple Promo bulan ni.. Maka lengkaplah Set Kulit Cantik Gebu Gebas jadi set promo bulan ni... 

 

Apa Yang Boleh Dapat Bila Beli Collagen Promo Ni?

 

GST: Sila Kumpul Stok Vitamin Anda Sekarang!

Minggu lepas, saya berpeluang untuk hadiri penerangan ringkas dari Shaklee berkaitan dengan GST. 

Ya lah, kita semua asal sebut GST je mesti resah gelisah kan, tapi nak buat cmane, memang di luar kawalan kita. Benda tu dah memang digazetkan akan dilaksanakan bermula 1 April depan, maka nak tak nak kalo umur panjang memang kita terpaksa hadapila kan?




Persoalan-persoalan yang mungkin timbul...


Apa kaitan GST dengan Shaklee?
Adakah Shaklee pun kena tempias GST?
Apa akan jadi bila GST dilaksanakan?
Adakah harga produk Shaklee meningkat?
Jawapannya..... 

Tuesday, 9 December 2014

Tips Kurangkan Pigmentasi Dengan Mudah, Selamat Dan Murah

Wajah yang cantik, tak bermakna sekiranya dipenuhi oleh pigmentasi-pigmentasi yang menjelikkan. Biasanya pigmentasi inilah yang akan menyumbang kepada pertumbuhan jeragat pada wajah. Semakin usia meningkat, semakin tinggi potensi untuk kulit muka semakin bermasalah.

punca pigmentasi

Punca Pigmentasi Pada Wajah


Saturday, 6 December 2014

Senaman Semasa Hamil Yang Dapat Membantu Memberi Stamina Semasa Bersalin

Mengandung = manja..

Sinonim kan.. Asyik nak melepek je kat katil.. Alasan, ibu hamil kena rehat banyak-banyak..

Betul, rehat tak salah tapi kalo terlebih rehat pun tak bagus jugak. Unless, kandungan kita ada masalah dan kita memang dinasihatkan doktor untuk 'bedrest'.

Selain itu, mari kita cergas-cergaskan diri..  Ibu-ibu mengandung digalakkan untuk berada dalam keadaan 'fit' untuk memastikan ibu-ibu mempunyai stamina yang cukup sepanjang tempoh kehamilan, terutama bila sudah memasuki trimester ke 3 nanti.



Senaman Yang Sesuai Untuk Ibu Hamil


Wednesday, 3 December 2014

Makanan Tinggi Zat Besi Untuk Wanita Hamil Elak HB Rendah

Hamil ni memang best.. Yang tak bestnya, bila asyik kena berulang ke klinik sekiranya ada masalah tertentu. Terutama kalau kat klinik kerajaan kan.. Fuhhhh penat sungguh berulang...

Masalah pulak boleh macam-macam..

Kena GDM laaa (kencing manis semasa hamil), tekanan darah tinggi laa, HB rendah laaa... macam-macam...

Bila ada masalah, biasanya kenalah ulang alik ke klinik lebih kerap dari biasa...

Contohnya, kalo kena kencing manis semasa hamil, kena buat BSP (blood sugar profile). BSP ni kena cek darah kat hujung jari tu, 4x sehari. Lepas tu, esoknya kena jumpa doktor untuk doktor buat review tentang result darah tu. Biasanya  BSP ni kena buat 2 minggu sekali. Kalo tak terkawal jugak, kenalah buat suntikan insulin.. Lagi laaa sengsara huhuhu...

Eh, sebenarnya nak cerita tentang HB rendah dalam artikel ni, tercerita panjang pulak tentang GDM.. Hehehe... 

Apa Itu Hemoglobin?

 


Vitamin E & Vitamin C Shaklee: Promosi Berganda December!

Berita baik untuk kita semua!

Bulan ni Shaklee bagi kita semua promosi berganda, iaitu 2 jenis produk pada bulan ni..

Sustained Release Vitamin C 500mg 
& 

Ramai yang seronok, sebab ramai sangat yang memang tak pernah miss setiap hari dok telan vitamin ni.

Kalo nak tau, Vitamin C Shaklee ni tersangatlahhh HOTTTTT sampaikan pernah OUT OF STOCK selama setahun tau, disebabkan permintaan yang luar biasa dari pengamal-pengamal vitamin C ni.

 Dan kalo nak tau juga, Vitamin C Shaklee ni memang sering di'rebrand' oleh orang-orang yang tak bertanggungjawab, dan jual balik dengan harga yang berganda-ganda lebih tinggi.. Haaaa maka rugilah orang yang beli Vitamin C ni, dengan harga yang berganda lebih tinggi padahal kalo beli Vitamin C Shaklee ni harganya dalam 50 sen je sebiji... Kesian betul!


Harga kedua-dua jenis vitamin ni sangat berpatutan...