Saturday, 15 November 2014

AWAS!!! Cucian Kering Boleh Menyebabkan Anda Gugur

Perkara  yang biasa dilakukan seharian, boleh menjadi berbahaya apabila kita hamil. Contoh, tempat kerja kita turut boleh mengundang bahaya semasa hamil, sedangkan kebiasaannya ia selamat untuk kita. Isu inilah yang kita ingin ketengahkan dalam tulisan kali ini, iaitu khusus buat mereka yang bekerja di mana-mana kedai cucian kering (dry cleaning).



Lelaki Berusia... Benarkah Masih Subur?

Sekiranya dalam artikel sebelum ini, kita telah bincangkan tentang betapa tahap kesuburan wanita merosot secara mendadak setelah berusia 35 tahun, maka kita turut tertanya-tanya apakah tahap kesuburan lelaki tidak menurun sebagaimana wanita. Benarkah lelaki berusia, masih berpeluang untuk menghamilkan wanita?

Jawapannya.......

YA & TIDAK!

Ya, kerana lelaki masih berpeluang untuk menghamilkan wanita walaupun di usia 60 tahun.

Tidak, kerana walaupun masih subur, tapi tahap kesuburan turut menurun seiring dengan usia.



Kenapa Wanita Yang Berkahwin Di Usia 35 Tahun Sukar Hamil?

Pada zaman sekarang ni, bilangan wanita yang berkahwin agak lewat semakin bertambah. Banyak faktor yang mendorong kepada perkembangan sebegini, antara yang paling utamanya ialah untuk menamatkan pembelajaran terlebih dahulu, menstabilkan kedudukan kewangan kemudian barulah memikirkan untuk berumahtangga. Kesannya, kebanyakan daripada kita mempunyai bayi dalam usia yang agak lewat. Majoritinya dalam usia 30-an. 

Permulaan yang lewat ini bakal mengundang risiko. Paras kesuburan wanita mulai menurun. Mengikut kajian, wanita sangat subur pada usia mereka 20-24 tahun, namun pada usia 35 tahun, tahap kesuburan kita jatuh mendadak sehingga kurang separuh berbanding ketika usia kita 25 tahun.


Semakin lama kita menunggu, 
semakin sukar peluang kita untuk hamil!!!

 

 Faktor-faktor Kesuburan Yang Berubah Bila Semakin Berusia

 

Sunday, 9 November 2014

Kisah Ajlaa & dan Asthma

Bulan ni bulan promosi Omega Guard kan..

Saya ni, bila cerita pasal Omega je mesti saya teringatkan kisah Ajlaa' Qaisa, anak dara saya yang sekarang dah nak masuk 4 tahun tu..

Masa Ajlaa' umur 8 bulan, first time diwadkan gara2 Bronchitis dan Pneumonia.. huhu sedih sangat kan sebagai ibu.. anak masih lagi sangat kecik, tak sanggup tengok dia kena nebulizer setiap 4 jam sekali.. bukan setakat tu, setiap hari kena amek darah lak tu.. huhuhu..

Lepas 5 ke 6 hari alhamdulillah boleh discharge.. tapi gembira kami tak lama, sebulan lepas tu diwadkan balik atas masalah yg sama.. lepas beberapa hari, doktor bagi keluar dan sambung makan antibiotik kat rumah.. yang ni pun masalah jugak, sebab dia suuuuusahhhhh sangat nak makan ubat.. huhuhu.. dahla bila start antibiotik memang kena habiskan, kan.. fuhhhh, memang mencabar!


Ajlaa' masa kena warded dulu... si bam bam saya...


Photo cover majalah PAMA tu nak macam Ajlaa' kan? Especially tang rambut tu..heheh

Kisah sedih ni, bagaimanapun dah lama tak berulang.. Alhamdulillah, asthma dia telah pun dapat dikawal... 

Bagaimana?

Jom baca...

Thursday, 6 November 2014

2 Hari Bersama Cinta Hati

Cinta hati saya, semestinya keluarga saya..

Saya ni merupakan anak bongsu dalam keluarga.. yang lebih special, jarak usia saya yg jauh membuatkan saya seperti anak kepada adik beradik saya, bukan sebagai adik dah.. hehe.. best kan..  

Saya mempunyai 6 beradik..


 Kakak sulung (62 tahun)
Abang no 2 (dah meninggal 14 tahun lepas, kalo masih ada usianya dah 59 tahun)
Abang no 3 (56 tahun)
Abang no 4 (53 tahun)
Kakak no 5 (50 tahun)
Saya (baru 32 tahun)

Haaaa unik kan.. bestnya jadi saya..ehehheh

Minyak Ikan OmegaGuard: Promosi Shaklee Bulan November 2014

Alhamdulillah, sekali lagi bersua muka pada bulan yang baru...
Bulan ni, ada kelainan sikit pada promosi Shaklee.. Kalo macam bulan lepas, ada 2 jenis produk kan iaitu  Mealshakes dan ESP. Bulan sebelumnya pun 2 produk, Mealshakes dan Shaklee Collagen Powder.. Tapi bulan ni, cuma 1 jenis produk sahaja iaitu Omega Guard (minyak ikan Shaklee), tapi ada 2 jenis promo.
Beli 6 botol  Free 1 botol
Ataupun..
Beli 2 botol pada harga diskaun (less 5%)
Haaaa best ni, especially untuk sesiapa yang taknak beli banyak-banyak sekaligus, ataupun sesiapa yang ada bajet yang terhad, tak mampu nak beli 6 botol sekaligus bolehla beli pilihan kedua tu.

Untuk Apa Omega Guard ni?