Sunday, 30 October 2016

3 Tips Mudah Untuk Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Semasa arwah mak masih ada dulu, saya kerap menemani beliau untuk temujanji di klinik kesihatan yang berhampiran rumah. Mak ada tekanan darah tinggi, kencing manis tapi kedua2 penyakit ini terkawal dengan pengambilan ubat setiap hari.

Masa kat klinik, saya perasan rata-rata pesakit yang hadir untuk temujanji ni mempunyai masalah tekanan darah tinggi.  Saya terfikir, apa agaknya punca yang menyebabkan majoriti rakyat Malaysia menghidapi tekanan darah tinggi.

Saya percaya, faktor genetik ataupun keturunan hanya menyumbang peratusan yang kecil sahaja dalam penyakit ini. Yang lebih utama adalah, faktor gaya hidup kita yang tak sihat.




Perlu untuk kita melakukan pemeriksaan secara berkala. Cek tekanan darah, cek kadar gula dalam darah, cek kadar kolestrol dan sebagainya. Ini semua merupakan pembunuh senyap, yang kita tak sedar pun sebenarnya ianya dah membara dalam tubuh kita. Ia bagaikan bom jangka, yang terus meletup dan masanya mungkin dah terlewat pada ketika itu.




3 Tips Untuk Kurangkan Tekanan Darah 


Ubah Cara Hidup


Kalau sebelum ni, makan tak pantang. Apa yang lalu, semua sebat je kan. So, seiring dengan usia meningkat ni, eloklah jika kita mula dengan mengawal corak pemakan harian kita. Kurangkan makanan yang berkolestrol tinggi, lebihkan fiber dan serat dalam diet harian kita. Kalo sebelum ni, selalu sangat dok makan roti canai teh tarik setiap hari kan, so apa kata kita cuba kurangkan.

Jika sebelum ni, malam2 asyik berjaga (layan movie @ lepak kedai mamak @ tengok bola) atau apa2apa jelah, seeloknya kita kurangkan. Cuba untuk tidur awal. Sebab, tidur lewat ni sangat tak bagus untuk kesihatan.

Amalkan Gaya Hidup Sihat

Senaman sangat penting untuk kita lakukan secara konsisten. Jangan hangat-hangat tahi ayam je kan.. Heheheheh.. Lakukan senaman ringkas selama 30 minit setiap hari.  Kalo takde masa sangat sekalipun, keluar kerja awal pagi balik rumah dah tengah malam, cuba jugak cari peluang untuk keluarkan peluh kat tempat kerja. Contohnya, parking kereta jauh dari ofis, dan berjalan kakilah ke ofis.. Selamat mencuba ☺

Ambil Suplemen Yang Selamat

Antara vitamin yang bagus untuk kurangkan tekanan darah ialah OmegaGuard, Garlic, Phytocol ST, Lecithin dan B-Complex. Ambillah secara konsisten, diikuti dengan amalkan gaya hidup yang sihat, insya Allah tekanan darah akan turun secara normal.

Kat bawah ni perkongsian dari sahabat saya, Encik Fahmy Suhaimi yang telah berjaya menurunkan tekanan darah dan kolestrol beliau ke tahap yang normal. Bukan itu sahaja, beliau bahkan berjaya menurunkan berat badan beliau sebanyak 17kg hanya dalam masa 3 bulan sahaja.




Seronok kan, kalo dapat jadi macam beliau ni. Insya Allah, kita semua pasti boleh. Yang penting, hati kena kuat beb.. hehehe....

Untuk order Set Tekanan Darah Tinggi ni, boleh klik je button kat bawah ya..


Ataupun, boleh juga order melalui saya..



Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)


Friday, 28 October 2016

Percutian Sehari di Tok Aman Bali Beach Resort

Sebenarnya, Tok Aman Bali Beach Resort ni, dekat sahaja dengan rumah kami. Kira-kira setengah jam perjalanan je pun. So, kalo diikutkan, buat apalah nak buang duit pergi dok hotel bagai kan.. Hehehehe...

Ini sebenarnya dipanggil staycation. Kita tinggalkan sebentar havoc di rumah (timbunan kain yang menggunung, mainan anak yang bersepah dan sebagainya hahahaha). Bukan nak lari dari benda2 tu, cuma perlukan suasana yang fresh untuk jana idea yang fresh.. So, balik rumah nanti dalam keadaan fresh... Tak gittewww? Hehehehe...

Tambahan pulak, anak2 baru je lepas exam. So kira reward 2 in 1 lah.. Reward kat anak yang baru lepas exam, dan jugak refresh untuk umi abi generate idea2 baru. Umi dalam bisnes umi, abi dalam bidang valuation beliau.. πŸ˜


Tok Aman Bali Beach Resort


Lepas je amek Ammar dari sekolah pukul 3++ tu, terus kami bertolak ke Tok Bali. Pukul 4++ dah pun sampai. Ammar still pakai baju sekolah lagi.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚




Ni bilik kami. Ada 2 katil single..

Thursday, 27 October 2016

Percutian Mewah Kapal Cruise Dengan Hanya RM80?

Betul!!!

Boleh naik kapal mewah Cruise dengan hanya RM80!

Tak tipu..

Ini bukan scam ok...

Ini realiti yang sape2 pun boleh dapat!



Nak tau caranya? Jom saya tunjukkan...


Wednesday, 26 October 2016

Koleksi Resepi ESP

Ada antara customer saya yang cakap..

"Takleh nak telan la ESP ni.. Cmane nak buat eh?"

Actually, sebenarnya ada banyak resepi-resepi ESP yang boleh kita try.. Tak semestinya minum plain macam tu je.. Sedappp sebenarnya dan tak bosan pun sebab ada macam-macam cara yang kita boleh try..

Ok, jom kita tengok apa yang kita boleh buat dengan ESP ni, untuk kasik dia jadi sedapppp sampai teringat2..hihihi..


Friday, 21 October 2016

BAJET 2017: PM Suruh Rakyat Malaysia Jadi Pemandu Uber?

Semalam, dah berlangsung sessi pembentangan Bajet 2017 dari Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak. Ramai jugak yang menonton kan, tapi saya tak sempatlah.. Biasalah surirumah pada hari cuti ni bertambah-tambah la sibuknya kan.. Kejap anak nak tu lah, nak ni lah.. So, sempat dengar sipi-sipi je..

Ok, 1 saranan Dato' Seri ni agak menarik minat saya..





Rujuk berita penuh di sini:

http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/pm-tells-poor-malaysians-to-be-uber-drivers

Perdana Menteri kita menyarankan rakyat Malaysia supaya menjadi pemandu Uber bagi mendapatkan pendapatan sampingan untuk menampung keperluan hidup. Menurut beliau, seorang pemandu Uber berpotensi untuk meraih pendapatan sekitar RM1500 sebulan dan boleh meningkat sehingga RM4300 sekiranya bekerja melebihi 40 jam seminggu (sekitar 6 jam sehari).. Siap bagi macam-macam insentif untuk golongan Bottom 40 (40% pendapatan paling sikit)  ni sebagai galakan untuk jadi seorang pemandu Uber..

Dari sisi positifnya,

Thursday, 20 October 2016

Get Clean Water Pitcher Shaklee - Sangat Berbaloi Untuk Dimiliki

Ni kisah Sabtu lepas...

Memori yang indah haruslah dicatat, untuk dikenang sampai bila2 kan ;-)

Sabtu lepas, Shaklee adakan Branch Carnival di setiap branch yang Shaklee ada.. Bila dah namanya karnival, haruslah penuh dengan aktiviti menarik kan, seperti adanya demonstrasi produk, ada smoothies yang dihidangkan secara percuma.. Yang paling best, ada cabutan bertuah! Yeayyyy....



Dan yang terlebih2 best, ofkoslah kami dapat cabutan bertuah barang yang best kan.. hihihi... Alhamdulillah kami dapat Set Water Pitcher Shaklee yang bernilai lebih RM400 tu.. Berkat tangan anakanda berdua Ammar Qayyum dan Ajlaa' Qaisa cabut undi..hihi... rezeki...



Keistimewaan Water Pitcher Shaklee


Selamat
πŸ‘ Menyingkirkan kandungan plumbum dan banyak bendasing lain. 
- Get Clean Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan tercemar dan berbahaya yang mungkin terkandung dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association - WQA) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

Mesra Alam
πŸ‘Memelihara alam sekitar 
- Get Clean Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Tambahan pula, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Handal
πŸ‘ Lebih banyak air bersih pada setiap masa
- Get Clean Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana 2x ganda lebih banyak berbanding jenama lain.





Perbandingan  Set Water Pitcher Shaklee dan Jenama Lain




Testimoni Set Water Pitcher Shaklee






Senanglah nanti nak ke mana-mana.. Tak payah dok risau mana nak cekau air minum.. Bawak je portable pitcher ni, isi air paip je dan terus boleh minum dah.. Dengan Water Pitcher Shaklee ni, kita boleh dapat air yang sedap dan selamat untuk diminum.. Yeayyy! Senang nak travel...

Korang kalo berminat nak dapatkan Set Water Pitcher yang best ni, boleh terus klik kat bawah ni ya..



Ataupun, kalo nak contact saya untuk saya tolong belikan pun boleh..


 Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)