Ketahui Perbezaan Evening Primerose Oil & GLA Complex

Ramai orang lebih mengenali apa itu  Evening Primerose Oil (EPO) berbanding GLA Complex. Saya menyedari hakikat ini, bila biras saya bertanyakan EPO berbanding GLA Complex.

Jom kita telusuri apakah kedua2 tersebut... Cheeeewah... ;-)

EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.
  Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.


Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO. Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.
Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).

Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks. Bukan itu sahaja, bagi wanita yang selalu mengalami masalah senggugut pada setiap kali period, borage oil juga dikatakan dapat menyelesaikan masalah tersebut.Nak lagi best, ia juga bagus untuk kulit.. ;-)

Kalau nak dapatkan info tentang GLA Complex (atau ramai panggil Shaklee EPO), boleh hubungi saya di
qayyumqaisa@gmail.com atau sms 019-9890707.

You Might Also Like

0 comments