Shaklee Collagen Powder Tidak Selamat Untuk Ibu Menyusu??

  • Tuesday, December 18, 2012
  • By efie muhamad
  • 0 Comments


Sejak Shaklee Collagen Powder dilancarkan pada Jun 2012, produk ini semakin hangat di kalangan pengguna-pengguna kolagen. Kelebihan kolagen Shaklee yang paling utama adalah terletak pada berat molekulnya, dimana berat molekul kolagen ini hanyalah 1000 Dalton (berat kolagen jenama lain kebanyakannya 300,000 Dalton), menjadikannya mudah diserap oleh badan, seterusnya kesan yang cepat akan dapat dilihat oleh pengguna. Dalam entry saya yang lepas, ada saya berikan testimoni seorang pengguna Shaklee Collagen Powder. Boleh lihat di sini.



Namun, ramai ibu-ibu menyusu yang waswas tentang pengambilan Shaklee Collagen Powder ini, dalam tempoh mereka menyusukan bayi mereka. Ada yang berpendapat boleh membahayakan bayi, susu badan akan merudum kesan pengambilan kolagen, dan pelbagai jenis pendapat lagi.

Kenapa?? Boleh ke tidak boleh???


Sebenarnya,antara kandungan yang terdapat dalam Shaklee Collagen Powder adalah ekstrak Pfaffia. Pfaffia adalah sejenis ginseng Brazil, yang apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camellia Japonica (sejenis lagi bahan dalam SCP), membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Lantaran ianya adalah sejenis herba, justeru itulah yang  dikatakan dapat membahayakan para pengguna di kalangan ibu menyusu.
 


Pokok Pfaffia

Hakikat sebenarnya, ibu menyusu cuma tidak digalakkan mengambil kerana kita tidak tahu kesuaian badan ibu selepas melahirkan. Memandangkan herba boleh membuatkan bayi terasa panas, justeru pengambilannya diragui. Namun, ibu boleh cuba ambil, dan sekiranya ibu dan bayi merasakan ianya adalah baik-baik sahaja, maka bolehlah diteruskan. Begitu juga dengan alfalfa dimana alfalfa adalah sejenis herba, jadi ibu memerlukan pengambilan air yang lebih supaya bayi tidak terasa panas.

Jadi, para ibu menyusu di luar sana, jangan takut untuk mencuba. Kandungan bahan-bahan dalam setiap produk Shaklee adalah semulajadi, tiada bahan yang merbahaya.

Perlukan maklumat tambahan mengenai Shaklee Collagen Powder?
Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya....

EFIE MUHAMAD
ID: 869620
TEL: 019-9890707

You Might Also Like

0 comments