Cara Naikkan Berat Badan Dengan Mudah

  • Wednesday, March 06, 2013
  • By efie muhamad
  • 0 CommentsDigelar sebagai papan lapis semestinya bukanlah satu gelaran yang menyeronokkan. Pakaian yang dibeli sudahpun bersaiz XS, tapi masih lagi memerlukan pengubahsuaian. Situasi ini mungkin nampak remeh bagi yang tidak mengalaminya, namun ianya suatu yang menggusarkan bagi pemilik badannya. Mungkin ada yang kata, apa susah makan je la banyak-banyak. Hakikatnya, ianya tidaklah semudah itu.

Nak naikkan berat badan, ada caranya walaupun ianya bukanlah senang.

Cuba ikuti tips2 dibawah...

1. Kira keperluan pengambilan kalori harian anda


 Boleh gunakan formula DCR (Daily Caloric Requirement)(DCR = BMR x LOA)

Formula BMR:-
Wanita : 655 + (9.6 x berat dalam kg) + (1.8 x tinggi dalam cm ) – (4.7 x umur dalam tahun)
Lelaki : 66 + (13.7 X berat dalam kg) + (5 x tinggi dlm cm) – (6.8 x umur dalam tahun )

Contoh:
Berat = 45kg
Tinggi = 155cm
Umur = 30 tahun
Jantina = perempuan

Jadi, pengiraan adalah seperti berikut:
BMR = 655 + (9.6 x 45) + (1.8 x 155) – (4.7 x 30) = 1225 kcal/hari

Formula LOA:-

LOA adalah tahap kecergasan seseorang. Bermula dari 1.2 sehingga ke 1.9
     
  •     Orang biasa yang melakukan kerja-kerja harian yang biasa = 1.2
  •     Orang yang tambah sikit kerja mungkin = 1.3
  •     Orang yang buat kerja biasa tambah sukan 3 kali seminggu = 1.5
  •     Nelayan atau atlet = 1.9


Sekiranya empunya badan di atas kerja biasa-biasa saja, DCR nya ialah = 1225 x 1.2 = 1470 kcal/hari.
Jadi, kalau nak tambah berat, kene la pastikan pengambilan kalori lebih daripada jumlah tersebut;  sekurang-kurangnya 300-500 kalori lebih daripada jumlah tersebut.


  2. Catat pelan pegambilan makanan anda

Senaraikan makanan dan minuman yang anda biasa makan dalam sehari dan cuba catatkan kalori untuk setiap perkara. Rujuk kepada fakta nutrisi pada packaging produk-produk tersebut atau boleh rujuk cara pengiraan di laman web berkaitan.

Pastikan jumlah kalori seharian anda TIDAK kurang daripada min kalori yang patut anda ambil. Ini dinamakan kalori surplus.

  3. Gunakan suplemen penambah berat

Untuk menambah jumlah pengambilan kalori anda setiap hari. Ini tidak wajib tapi kalau anda malas atau sukar untuk sediakan makanan, suplemen weight gainer ini dapat membantu.
Shake Shaklee
Mealshakes Shaklee Mealshakes membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein.  Rasanya sedap ;-)

B-Complex mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan


4. Senaman

Senaman bukan hanya penting bagi mereka yang nak kurus, tapi juga bagi mereka yang ingin menambah berat badan. Tak kira lelaki mahupun perempuan, anda wajib melakukan senaman rintangan, beban atau weight training untuk menggalakkan tumbesaran otot.

Semoga anda berjaya menambah berat badan. Sekiranya anda perlukan suplemen Shaklee, anda boleh mendapatkannya dari saya, agen Shaklee Pasir Tumboh, Kota Bharu atau dapatkan di kedai Mom 2 Moms milik saya, juga di Pasir Tumboh. Bagi mereka yang tinggal jauh, saya gunakan khidmat PosLaju bagi penghantaran.

Boleh hubungi saya di 019-9890707.
You Might Also Like

0 comments