Bagaimana GLA Complex Meningkatkan Tahap Kesuburan Wanita

  • Friday, February 08, 2013
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Setiap pasangan yang berkahwin, secara lumrahnya akan mengimpikan cahayamata.

Bagi pasangan yang agak sukar untuk beroleh rezeki anak, pasti tercari-cari tips bagi memudahkan kehamilan berlaku. Berita gembira bagi mereka, GLA Complex dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan anda.


Bagaimana GLA Berfungsi?


 Bagaimana GLA Complex membantu anda untuk cepat hamil?


  • GLA (gamma linolenic acid) menurunkan kolesterol dan ia membantu melegakan sindrom pra haid (PMS) seperti senggugut, dan membantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan. Ia juga membantu dalam melegakan kesakitan dan kekejangan kerana GLA ditukarkan kepada prostagdalin E1.

Bagaimana GLA Complex membantu dalam PMS (senggugut)?


  • Ini kerana, apabila seseorang mengalami senggugut, ia melibatkan kekejangan pada otot dalam rahim dan sekitarnya. Menurut kajian, keadaan ini berlaku apabila tubuh seseorang kekurangan GLA (gamma linolenic acid) itu tadi. Jadi sebagai memenuhi GLA yang kurang tadi, pengambilan GLA complex adalah perlu.

Bagaimana GLA Complex membantu untuk cepat hamil?


  • GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Biasanya sebulan sekali seorang wanita akan mengeluarkan cecair yang sebegitu, iaitu sewaktu subur.

  • Namun, tak semua orang mendapati cecair yang dihasilkannya sebegitu ‘subur’. Di sinilah fungsi GLA untuk membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum. Bukan itu saja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak ‘kena’ hari subur pun masih ada peluang sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5.

  • Jadi, bagi mereka yang masih belum dikurniakan rezeki anak, cuba periksa cecair serviks anda. Kalau cecair tu tebal, kecoklatan, kering… itu petanda kurang baik sebab ia boleh menghalang persenyawaan. Jadi, penting ya puan2 untuk mengenali ‘cecair kesuburan’ kita ni.

Bagaimana pula kalau dah subur, adakah akan terlebih subur bila ambil GLA complex?

  • Oh semestinya tidak, GLA complex membantu mereka yang kurang subur, tapi kalau dah subur tu takdelah sampai sebulan 2-3 kali bertelur kan. Hehe...
Hubungi saya di 019-9890707, konsultan kesuburan anda ;-)


You Might Also Like

0 comments