Monday, 24 July 2017

Apa Itu Bell's Palsy Dan Bagaimana Ia Boleh Terjadi?


Apa Itu Bell's Palsy?


Bell's Palsy merupakan salah satu kelumpuhan pada sistem saraf wajah, akibat daripada terjadinya radang dan pembengkakan saraf yang mengawal otot wajah. 



Sesiapa sahaja boleh terkena serangan Bell's Palsy, namun secara umumnya biasanya mereka yang berumur 15-45 tahun yang mengidap Bell's Palsy. Selalunya sebelah muka akan herot dan tidak akan dapat berfungsi secara normal.

Tanda-tanda Bell's Palsy


Gejala biasanya muncul secara mendadak, dan gejala paling umum adalah:
✔ Mengeluarkan air liur
✔ Sensitif terhadap suara
✔ Nyeri pada rahang atau di belakang telinga
✔ Sakit kepala
✔ Deria rasa yang berkurang
✔ Sukar menunjukkan ekspresi pada wajah malahan sukar untuk menutup mata ataupun tersenyum
✔ Lumpuh keseluruhannya pada salah satu sisi wajah. 

Umumnya, gejala berlangsung selama beberapa jam, atau mungkin beberapa hari.

Apa Punca Terjadinya Bell's Palsy?

Punca terjadinya penyakit ini belum dapat dipastikan. Namun beberapa kajian menunjukkan penyakit ini berkait dengan virus Herpes.

Rujuk WEBMD

Bagaimana Vivix Berfungsi


Bell's Palsy bermaksud terdapatnya gangguan pada sel dan saraf pada wajah.

Resveratrol atau antioksidan di dalam Vivix ni bertindak membantu membetulkan serta membaiki kerosakan sel serta saraf.

Vivix ni bukanlah ubat tetapi Vivix merupakan suplemen semulajadi yang menyokong kesihatan. Insya-Allah antioksidan di dalam Vivix adalah ikhtiar terbaik bagi pesakit Bell's Palsy.




Testimoni Vivix & Bell's Palsy


Ikuti perkongsian daripada Puan Zura, bekas pesakit Bell's Palsy

Pada Julai 2016 Zura di serang Bell Palsy.

Bangun je tidur, macam biasa Zura akan minum air tiba2 air meleleh keluar dari mulut, pelik tapi buat tak layan.bila basuh muka ketika wuduk, kali ni air masuk dalam mata.makin bertambah hairan.

Selesai solat subuh, cuba cari info sambil2 tengok muka di cermin..Allahhuakbar muka aku dah senget!

Mulut tak boleh tutup, mata tak boleh tutup rapat..air mata mengalir. Pipi sebelah kanan tak boleh gerak langsung, telinga rasa bengang..sakit, sakit sangat.

Sebelum ni ada Zura baca terbaca tentang Bell Palsy dari perkongsian seorang rakan tapi masih rasa ragu2 sama ada Zura di serang minor stroke atau bell palsy.

Tengah hari suami balik utk lunch baru Zura mintak dia tengokkan muka dan bagi tahu zura di serang Bell Palsy.

Bila kami buat pemeriksaan di hospital. Yes! Doktor sahkan Zura di serang Bell palsy 

Bermulalah episod terpaksa ambil steroid dan terpaksa berhenti menyusukan Izzara Nasuha.

Seminggu pertama zura rasa berat sangat bukan sebab muka dah senget tapi sebab terpaksa stop menyusukan anak. 

Bayangkan anak yang 24 jam dengan maknya tapi bila merengek minta susu maknya tak dapat bagi. Sedih teramat sangat. Susu pula terpaksa pam dan buang.

Anak susah tidur malam. Rasa stress anak menangis nakkan susu tapi tak boleh nak bagi

Sampai zura kata pada suami ' ummi tak kisah pon muka ummi senget tapi ummi tak sampai hati tengok anak nangis² nak susu macam ni '

Zura buat keputusan hanya seminggu zura ambil steroid dan cuba ikhtiar dengan mengamalkan supplement, tentu Shaklee pilihan utama zura

Waktu tu Zura berserah ja pada Allah. Jika dengan supplement ni Zura sembuh Alhamdulillah, namun jika terpaksa berwajah senget seumur hidup pon Zura terima..

Zura consume special dose VIVIX, Vitamin E,OMEGA ,B Complex dan seminggu sekali Zura akan buat rawatan fisioterapi dan acupuncture.

Senaman muka untuk pesakit bell palsy pon ada zura amalkan di rumah

Alhamdulillah senyuman kembali mekar dibibir walaupun belum sembuh 100%.

Vivix dan Bell's Palsy


Lagi Testimoni Vivix & Bell Palsy

Vivix & Bell's Palsy

Vivix dan Bell's Palsy

Sekiranya berminat untuk berikhtiar dengan Vivix, boleh terus order kat sini..


Dan boleh hubungi saya untuk konsultansi


Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

No comments:

Post a Comment