Saturday, 22 July 2017

Set Berpantang Khas Untuk Mereka Yang Keguguran

2 hari lepas, saya dihubungi oleh seorang wanita bertanyakan Set Berpantang. Teruja bertanyakan ini kandungan yang ke berapa.. Beliau kemudian bagitau bahawa beliau baru sahaja keguguran kali ke 2, dan masih belum ada anak setakat ni. Allahurabbi... Sedihnya saya rasa.. Plus rasa bersalah jugak kot-kot dengan pertanyaan saya tu buat beliau bertambah sedih kan...



Tapi insya Allah, pasti ada hikmat di sebaliknya..

So, terus saya cadangkan 5 jenis vitamin ni, khas untuk pulihkan balik badan beliau, kuatkan balik badan beliau..

Walaupun tak bersalin, tapi badan tetap lemah selepas kita gugur.. Sebab tu, orang-orang tua galakkan kita berpantang sama seperti selepas bersalin bila gugur. Malahan, pernah saya dengar, berpantang akibat keguguran ni kena lebih strict lagi berbanding berpantang selepas bersalin. Wallahualam..

Ok, berbalik kepada 5 jenis vitamin tadi...


set berpantang gugur shaklee


B-Complex: Bantu beri ketenangan fikiran kepada ibu yang mungkin stress selepas keguguran. B-Complex juga mengandungi asid folik yang penting sebagai persediaan sebelum hamil sekali lagi

Vita-lea: Multivitamin yang lengkap dengan zat besi

Vitamin C: Berfungsi untuk menguatkan sistem imun tubuh, juga mengoptimakan penyerapan zat besi ke dalam badan

GLA Complex: Mengawal kitaran hormon badan, juga berfungsi untuk kesuburan wanita

ESP: Sumber protein yang perlu untuk menguatkan rahim


Saya pernah hadiri satu ceramah kesihatan. Kata salah seorang penceramah tersebut,

"Setiap wanita WAJIB menyediakan badannya pada tahap kesihatan yang paling baik SEBELUM memutuskan untuk mengandung. Ini kerana, sekiranya wanita tersebut dahpun mengandung dan baru nak mula jaga kesihatan, masa tu mungkin agak terlambat"

Maksudnya, once u plan to get pregnant, kena start makan vitamin dah. Bukan setakat makan vitamin je, tapi kena makan makanan berkhasiat dan jalani kehidupan dengan lebih aktif (bersenam).

Sebab, contohnya asid folik diperlukan untuk pertumbuhan saraf tunjang bayi. Saraf tunjang bayi terbentuk seawal minggu pertama kehamilan. Sedangkan, kita hanya tahu kita mengandung mungkin bila dah masuk 5 atau 6 minggu. Kan?

Apa jadi bila badan kita tak dapat supply asid folik yang cukup? 
Bayi mungkin cacat. Nauzubillah.
Salah satu kecacatan yang mungkin terjadi adalah Spina Bifida. 





So, ibu-ibu..

Sediakan tubuh kita at the best condition, sebelum kita mula hamil ya..

Nak ikhtiar dengan vitamin Shaklee boleh beli kat sini..



Ataupun boleh hubungi saya untuk kita berbincang dengan lebih lanjut apa yang puan perlukan. 




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)



Efie Muhamad (facebook)

No comments:

Post a Comment