Gemuk Selepas Amalkan Suplemen?? Ketahui Puncanya....

Ada segelintir bakal-bakal pelanggan saya, yang risau untuk mengambil vitamin dengan menyatakan berat badan mereka akan bertambah, selera makan akan meningkat selepas mengambil vitamin. Malahan ada juga di kalangan mereka yang tengah mengamalkan suplemen, turut menghubungi saya menyatakan selera makan mereka meningkat bila mengambil vitamin.Benarkah vitamin dapat menambahkan berat badan?

Vitamin dan mineral tak sepatutnya menaikkan berat badan, kerana ia tidak mengandungi kalori, tapi kemungkinan penyebab berat badan naik lepas ambil vitamin ialah:

- Multivitamin yang mengandungi B Complex memberikan mood tenang dan mengawal stress. Bila tak stress, mungkin ia mendorong untuk makan dengan berselera.(rasa gembira memanjang, jadi kita makan2)

- Mindset bila ambil vitamin rasa macam dah cover semua keperluan tubuh, jadi tak agak2 nak makan makanan rapu. (ok dah ambil vitamin, so takpe je nak makan kfc atau pizza banyak2 pun)

- Badan rasa lebih bertenaga, berbanding sebelumnya banyak tidur dan rehat, bila dah ambil vitamin, badan tak rasa lesu lagi. Jadi masa jaga yang lebih banyak mendorong untuk makan/minum lebih dari kebiasaannya. (malam-malam pun masih bertenaga, dapat buat keje, sambil2 tu makan2 juga)

- Pembakaran lemak menjadi lebih efisyen, dan hasilnya adalah karbon dioksida dan air. Air lebih berat dari lemak. Jadi berat badan mungkin tak turun (atau bertambah naik!) tapi yang berat itu bukan lemak lagi :)

- Otot2 yang berkembang dek lemak yang dibakar. Otot lebih berat dari lemak.
Jadi jangan gelabah bila berat badan dirasakan bertambah/tak turun2 selepas ambil supplement. Anda mungkin mengalami perkara di atas :)

Credit to Blog vitaminsemulajadi.com

You Might Also Like

0 comments