Awasi Penyakit Berbahaya Kaum Wanita

  • Saturday, May 18, 2013
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Tubuh wanita, merupakan sarang bagi penyakit. Satu istilah yang memang biasa saya dengar, sejak dahulu.

Cara hidup masa kini sememangnya merupakan penyumbang terbesar dalam kesihatan seseorang. Sebagai seorang wanita, apatah lagi yang berkerjaya (juga tidak terkecuali mereka yang bekerja dari rumah, hatta seorang surirumah), turut mengalami gaya hidup yang tidak sihat. Masa makan yang tidak teratur, pemakanan yang tidak seimbang, tiada masa atau terlalu letih untuk bersenam juga tekanan yang dihadapi di tempat kerja ataupun di rumah merupakan faktor terbesar sumbangnya cara hidup wanita kini.Belum lagi diambil kira bebanan kewangan juga tekanan perasaan saat menghadapi kesesakan jalan raya.

Hakikatnya, kehidupan seorang wanita itu boleh digambarkan sebagaimana gambar di bawah. Lucu, tapi benar.Risiko Penyakit Wanita Moden


Serangan Jantung dan Strok
Merupakan pembunuh wanita no 1 di Malaysia. Kajian menunjukkan kadar peningkatan penghidap penyakit jantung meningkat sehingga 135%, dari tahun 1990-2005.

Diabetes
1:8 wanita di Malaysia merupakan pengidap diabetes. Ini bukan satu perkara yang pelik, memandangkan  Malaysia merupakan negara ke 8 di dunia, dan ke 4 di Asia dari segi penggunaan gula yang tertinggi.


Barah

Payudara ~ 1:20 wanita Malaysia merupakan pesakit barah payudara. Peluang untuk hidup bila dijangkiti barah, hanyalah 43.5%.

Serviks ~ risiko tinggi bagi mereka yang berusia 40-50 tahun. Kebanyakannya tidak menunjukkan tanda pada peringkat awal. hanya menunjukkan gejala-gejala berikut, pada peringkat yang teruk.
  • berdarah (bukan oada waktu haid
  • keputihan yang banyak
  • sakit pinggang / pinggul
  • sakit ketika melakukan hubungan kelamin

Senggugut / Menopous / Putus Haid
Menyebabkan kehilangan kalsium dengan banyak, juga menyebabkan pertambahan berat badan

Osteoporosis
40% wanita berusia 30 ke atas, berisiko tinggi untuk menghidapi osteoporosis. Kalsium hilang dari badan dengan banyak, terutamanya semasa haid, hamil dan menyusukan.

Kesan Penuaan
Wanita mudah tampak lebih berusia dari lelaki, hasil dari kehilangan nutrien yang banyak dari tubuh samada semasa haid, semasa hamil dan menyusukan. Kesan yang mudah kita nampak, kuku menadi rapuh, kulit kusam dan kering juga berkedut.

Berdasarkan banyak faktor di atas, saya pasti anda telah memilih untuk mula menitikberatkan penjagaan kesihatan wanita. Bersama suplemen Shaklee, yang pastinya SELAMAT, BERKESAN, TIADA KESAN BURUK anda sememangnya telah membuat pilihan yang bijak.

Bertindaklah segera, sebelum keadaan menjadi parah!

suplemen untuk wanita

 ..........................................................................................................
Sekiranya anda perlukan suplemen Shaklee, anda boleh mendapatkannya dari saya, agen Shaklee Pasir Tumboh, Kota Bharu atau dapatkan di kedai Mom 2 Moms milik saya, juga di Pasir Tumboh. Bagi mereka yang tinggal jauh, saya gunakan khidmat PosLaju bagi penghantaran.

Boleh hubungi saya di 019-9890707 ;-)

You Might Also Like

0 comments