Saturday, 21 January 2017

Buku Panduan Lengkap Ibu Hamil

Hari ni hari ke 29 saya berpantang..
Yeayyyy lagi 11 hari nak merdeka dah..

Tazabaaaarrrrr okeh...
Kat Kelantan ni berpantang 40 hari je, bukan 44 hari macam kebanyakan tempat lain..
.
Kelantan tengah banjir sekarang..
Malam tadi, air kat jalan taman perumahan rumah saya, paras betis jugaklah..
Tak pernah2 lagi air naik kat rumah ni..
Tapi kali ni naik..
Nasib baik takde lah sampai masuk ke dalam rumah...
Syukur..
.

Oklah, hujan-hujan macam ni, maktang ni nak cerita pasal satu buku..
.
Buku ni memang maktang highly recommend untuk bakal makyong, makyong dan maktang..
Memang bagus sangat buku ni..
.
Tajuk buku ni adalah "Ibu Dibelai Anak Dibuai" oleh Dr Ariza Mohamed (Pakar O&G HUKM)..
.
Buku ni maktang beli 8 tahun lepas, masa maktang tengah mengandungkan Ammar. Haaa lama dah kan buku ni. Sampailah sekarang ni dah anak 4 orang, maktang masih lagi tak jemu baca buku ni tau..
.
Buku ni boleh dikatakan complete.
Dia cerita pasal semua perkara. Bermula dari awal kehamilan, sampailah selepas bersalin. Contohnya:
.
- tanda-tanda awal mengandung
- perkembangan janin di dalam rahim mengikut minggu
- pemakanan semasa hamil
- senaman semasa hamil
- permasalahan yang mungkin berlaku semasa Trimester 1, 2 & 3
- checklist utnuk membeli keperluan bayi
- tanda-tanda awal bersalin
- permasalahan khusus seperti darah tinggi dan kencing manis semasa hamil
- pendarahan semasa hamil
- rhesus negatif
- fibroid semasa hamil
- bayi songsang
- senaman selepas bersalin
- penjagaan bayi baru lahir
- keperluan pemakannan bayi
- teknik dan permasalahan dalan penyusuan
- kaedah merancang keluarga
.
Dan banyak lagi tau yang ada dalam buku ni..
.
So, memang saya sangat sarankanlah ibu-ibu atau bakal-bakal ibu, supaya beli buku ni.. Buku ni saya beli 8 tahun lepas RM29, sekarang ni tak pasti lah kan.. Kot dah takde jual dah ke wallahualam. Tapi cubalah cari dulu ya.. Ada rezeki, ada la kan.... ;-)
.
Selamat menambah ilmu, wahai ibu-ibu hebat!






Nakkan vitamin semulajadi yang memberikan nutrisi lengkap dan patut dimakan semasa hamil?
Nakkan set berpantang yang boleh mengembalikan kecergasan kepada tubuh ibu yang baru lepas bersalin?

Jangan lupa hubungi saya ok...




Pengedar Sah Shaklee Kota Bharu (ID: 869620)

Efie Muhamad 019-9890707


Efie Muhamad (facebook)

No comments:

Post a Comment