Kolestrol: Antara Fakta dan Mitos

  • Friday, July 19, 2013
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Kadangkala lucu juga bila mengenangkan mitos-mitos yang berlegar di kalangan orang-orang kita. Bukan hanya terhad tentang koletrol, namun juga berkaitan kehidupan harian. Contoh paling biasa saya dengar sejak kecil, jangan meniarap sambil angkat kaki nanti kehilangan orang tua. Hakikatnya, ada kebaikan di sebalik perkara yng ditegah itu sebenarnya.

Mitos Tentang Kolestrol


Kolestrol tinggi hanya dihidapi oleh orang tua
❤   Hakikatnya pada zaman ini, kanak-kanak atau remaja turut menghidapi hiperkolestrolemia.

Kolestrol tinggi dan penyakit kardiovaskualr hanya berkait rapat dengan lelaki
 ❤    Walaupun sebelum menopause, wanita mengeluarkan estrogen yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, namun factor lain seperti hiperkolestrol, darah tinggi, diabetes, factor keturunan turut menyumbang.

Cukup dengan hanya hindari daging, santan dan keju dalam makanan, maka kadar kolestrol pasti normal
❤        Hal itu belum tentu dapat menjamin, ,memandangkan 80% dari kolestrol darah dihasilkan dari dalam tubuh kita sendiri (endogen)       
                                                                                    
Makan daging kambing akan menyebabkan hiperkolestrol dan tekanan darah tingggi
   ❤    Tiada bukti menyatakan bahawa daging kambing mempunyai kandungan lemak  (terutama lemak tepu) yang lebih tinggi berbanding jenis daging merah yang lain.

Tidak perlu ubat anti kolestrol lagi selepas kolestrol kembali normal
 ❤      Ini juga belum tentu dapat menjamin, kerana 80% koletrol terhasil oleh tubuh kita sendiri. Jika metabolism sudah menurun, penggunaan ubat berterusan diperlukan selain mengubah pola hidup dengan diet dan bersenam.

Tidak perlu risau sekiranya tiada ulasan doctor tentang kadar kolestrol kita
    ❤     Hakikatnya, memandangkan kolestrol yang berlebihan tidak menimbulkan sebarang gejala, pemeriksaan kiolestrol kerapkali tidak diadakan oleh doctor. Maka kita harius bersikap proaktif kerana kesihatan kita tanggungjawab kita.

Kadar kolestrol tinggi tidak berbahaya kerana tidak menimbulkan gejala
  ❤     Walaupun tidak bergejala, kolestrol tinggi berbahaya kerana dapat mengubah dinding pembuluh darah dan menyebabkan penyakit jantung koroner. Sekitar 40% kematian mengejut disebabkan serangan jantung adalah berpunca dari tingginya kolestrol.

Bagi yang mempunyai kadar kolestrol tinggi, sekiranya berolahraga dan diet, kadar kolestrol pasti baik
    ❤     Selain diet dan senaman, ada perkara lain yang mempengaruhi kadar kolestrol seperti berat badan, merokok, riwayat keluarga, umur dan jenis kelamin.

Makanan Tambahan Bagi Mengurangkan Kolestrol


Untuk mengetahui bagaimana vitamin-vitamin ini berfungsi, boleh rujuk pada entry ini.

Selamat mencuba ☺


..........................................................................................................
Sekiranya anda perlukan suplemen Shaklee, anda boleh mendapatkannya dari saya, agen Shaklee Pasir Tumboh, Kota Bharu atau dapatkan di kedai Mom 2 Moms milik saya, juga di Pasir Tumboh. Bagi mereka yang tinggal jauh, saya gunakan khidmat PosLaju bagi penghantaran.
Boleh hubungi saya di 019-9890707 ;-)


You Might Also Like

0 comments