Kolestrol: Kenali Apa Itu Kolestrol Dan Fungsinya
- Friday, July 19, 2013
- By efie muhamad
- 0 Comments
Kolestrol ➳ satu perkataan yang biasa kita dengar. Majoriti
besar menggolongkan kolestrol ini dalam konotasi yang negatif, tanpa memahami
hakikat sebenar apa itu kolestrol.
Kolestrol merupakan senyawa lemak kompleks, dimana 80%
dihasilkan dari dalam tubuh oleh hati dan 20% lagi dari luar tubuh (zat
makanan). Antara fungsi kolestrol adalah
untuk membentuk dinding sel. Kolestrol yang berada dalam makanan harian kita
dapat meningkatkan kadar kolestrol, namun selagi pengambilan ini seimbang
dengan keperluan, maka ianya tidak mendatangkan masalah.
Kolestrol terhasil dari hati dan sumber makanan |
Kolestrol tidak larut dalam cairan darah. Ianya perlu
digabungkn dengan protein yang menjadi partikel (disebut sebagai lipoprotein)
yang dianggap sebagai ‘pembawa’ kolestrol dalam darah.
Namun, kita perlu tahu, tidak semua kolestol itu tidak baik.
Kolestrol dapat dikategorikan sebagai Low Density Lipoprotein (LDL) dan High
Density Lipoprotein (HDL). LDL sering disebut sebagai kolestrol yang tidak baik
kerana tingginya kadar LDL yang akan berpotensi terkumpul atau melekat pada
dinding pembuluhnadi koroner, seterusnya meyebabkan penyumbatan aliran darah
(aterosklerosis). Akibatnya, sukar bagi jantung untuk mengepam darah dan
akhirnya menjadi gejala serangan jantung mendadak. Jika ianya berlaku di otak,
maka akan menyebabkan strok dan lumpuh.
Manakala HDL, atau kolestrol lipoprotein berkepadatan tinggi
dikenali sebagai kolestrol baik. Peranan kolestrol HDL ialah membawa semual
kolestrol buruk ke organ hati untuk pemprosesan lebih lanjut. Sebahagian
darinya dengan kadar yang tinggi akan terlindung dari penyakit jantung, namun
masih tetap berisiko untuk terkena penyakit jantung.
Bagaimana Omega Guard Shaklee Dapat Membantu?
Penggumpalan darah dan penutupan pembuluh nadi dapat
dihindari melalui kerja prostasiklin, suatu zat yang dikeluarkan oleh dinding
pembuluh darah. Prostasiklin dapat dibentuk oleh endotel (lapisan sel nipis di
permukaan) di pembuluh darah jika tersedia bahan asalnya asid lemak omega-3.
Omega-3 banyak terdapat dalam ikan laut, terutamanya bahagian di sekitar mata
ikan.
Ini dapat dibuktikan oleh hasil kajian epidemiologi terhadap
penduduk Eskimo dan Okinawa yang jarang
mengalami serangan jantung koroner.
Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk di
perairan Negara Jepun. Ianya bukan dari minyak hati ikan semata, namun dari
minyak keseluruhan ikan. Omega Guard
Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian
spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA. Satu sajian Omega guard dapat
membekalkan 905mg asid lemak Omega 3.
Kenapa Harus Memilih Omega Guard Shaklee Berbanding Miyak Ikan yang Lain?
Kebanyakan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah
penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan . Namun kaedah ini
bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrient, malah tidak boleh menapis
kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah
ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan
OmegaGuard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietary tiga
molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulebn dan paling
semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum,
merkuri, arsenic, cadmium, dioksin dan polychlorinated biphenyl – sejenia bahan
kimia industry yang sangat toksik.
❤ Hanya jauhari yang mengenal manikam...❤
❤ Hanya yang terbaik mengenali minyak ikan yang terbaik ❤
❤ Hanya yang terbaik mengenali minyak ikan yang terbaik ❤
..........................................................................................................
Sekiranya anda perlukan suplemen Shaklee, anda boleh mendapatkannya dari
saya, agen Shaklee Pasir Tumboh, Kota Bharu atau dapatkan di kedai Mom 2
Moms milik saya, juga di Pasir Tumboh. Bagi mereka yang tinggal jauh,
saya gunakan khidmat PosLaju bagi penghantaran.
Boleh hubungi saya di 019-9890707 ;-)
0 comments