Tips Kurangkan Pigmentasi Dengan Mudah, Selamat Dan Murah

  • Tuesday, December 09, 2014
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Wajah yang cantik, tak bermakna sekiranya dipenuhi oleh pigmentasi-pigmentasi yang menjelikkan. Biasanya pigmentasi inilah yang akan menyumbang kepada pertumbuhan jeragat pada wajah. Semakin usia meningkat, semakin tinggi potensi untuk kulit muka semakin bermasalah.

punca pigmentasi

Punca Pigmentasi Pada Wajah


Beberapa faktor yang menyebabkan bercambahnya pigmentasi pada wajah ialah akibat sinaran UV yang tidak bertapis. Selain terdedah dengan pancaran matahari, melasma juga dapat terjadi akibat pengambilan ubat hormon seperti ubat pencegah kehamilan. Flek hitam juga timbul akibat bekas adanya jerawat, pemakaian ubat antibiotik, antiepilepsi dan antiperadangan.

Pemakaian kosmetik yang kemungkinan besar mengandung merkuri dan hidrokuinon juga dapat membuatkan pigmentasi pada kulit wajah. Apabila digunakan secara terus menerus, ia akan menyebabkan kulit menjadi nipis dan sangat sensitif terhadap pancaran matahari. 

Apabila kulit menjadi nipis dan semakin berumur (tua) ia tidak mampu lagi menghasilkan pigmen kulit yang baru, oleh itu pigmen kulit lama yang telah mati dan tidak dapat diperbaharui akan kelihatan hitam dan bertompok-tombok pada kulit wajah. 

Semakin lama pigmen kulit yang mati akan menjadi banyak. Itu sebabnya kenapa pigmentasi pada asalnya hanya sedikit sahaja di permukaan wajah akan merebak dan menjadi besar jika tidak membuat apa-apa tindakan untuk mencegahnya.


Kaum wanita lebih kerap terlibat dimana nisbahnya lebih kurang 12:1 (Wanita: Lelaki). Nisbah ini berbeza-beza dari satu negara ke negara yang lain. Insiden yang paling tinggi dilihat pada mereka yang berumur 25 – 45 tahun. 

Kawasan muka yang sering terlibat adalah bahagian pipi. Namun terdapat juga mereka yang mengalami nya pada hidung dan dahi. Tak kurang juga yang melibatkan belakang badan serta di tempat tempat sulit.

Peranan Vitamin C 


  Vitamin C memainkan peranan dalam mencegah hyperpigmentation. Ia adalah produk yang larut air yang boleh diserap ke dalam kulit untuk melindungi molekul air tidak larut yang terletak di dalam membran sel.  

Sebagai anti-oksida yang kuat, aplikasi topikal vitamin C boleh melindungi kulit daripada sinaran ultra violet matahari dan melambatkan proses penuaan.. Asid askorbik yang terkandung dalam Vitamin C menggalakkan pembaharuan sel melalui pengelupasan.


Apa Perbezaan Vitamin C Shaklee Dengan Vitamin C Yang Lain

  • Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.
  •  Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
  • Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7biji setengah oren.
  • Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg (elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dr cepat teroksida dan merosakkan sel)
  • Ada dalam bentuk yang boleh dikunyah
  • Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan.dilepaskan kedalam system tubuh secara perlahan mengikut keperluan.
Sebotol mengandungi 180 tablet Vitamin C 500mg, dengan harga cuma RM92.50!

Lebih kurang 50 sen sehari je pengambilan Vitamin C, dapat kekalkan kulit muka supaya sentiasa sihat dan segar. 

Sebotol tahan sehingga 6 bulan..

punca pigmentasi

Nak order?

Hubungi saya Efie Muhamad, Pengedar Sah Shaklee untuk tempahan.

019-9890707




You Might Also Like

0 comments