Set Subur Shaklee: Tips Dapatkan Sperma Berkualiti

  • Friday, February 28, 2014
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Kesuburan dan kehamilan bukan sahaja bergantung kepada isteri, namun peranan pihak suami jugak penting. Ramai orang yang meletakkan 'kesalahan' untuk gagal mengandung di bahu isteri sahaja. Hakikatnya, kedua-duanya memikul tanggungjawab yang sama.

Kajian menunjukkan bahawa punca utama kemandulan lelaki adalah jumlah sperma yang rendah dan kualiti sperma lemah. Lelaki sihat menghasilkan 200 hingga 300 juta sperma berkualiti sehari atau secara purata 70,000 sperma seminit. Pada masa ini, ujian air mani satu-satunya kaedah yang dapat menentukan sama ada seseorang lelaki itu ada menghasilkan sperma. Jika ada sperma, ini bermakna lelaki itu tidak mandul.

Namun jika bilangan sperma dihasilkan kurang, keadaan itu dikenali sebagai ‘Oligospermia’ atau ‘Oligozoospermia’. Bagi lelaki yang ada banyak sperma tetapi sebilangan besar tidak berbentuk normal atau kurang 30 peratus berbentuk tidak normal, keadaan itu dikenali sebagai ‘Teratospermia’, manakala jika sebilangan besar sperma itu tidak bergerak aktif dan sehala atau lebih 40 peratus sperma tidak bergerak aktif, masalah itu dikenali sebagai ‘Asthenospermia’.

Kadangkala semua masalah sperma itu berlaku sekali gus dengan bilangan sperma kurang, termasuk peratusan sperma yang kurang aktif dan yang berbentuk tidak normal. Keadaan itu dikenali sebagai Sindrom OTA (Oligo, Terato dan Astheno). Boleh baca di sini.

sperma tak berkualiti
Bentuk sperma yang TIDAK NORMAL


Bilangan, corak pergerakan dan bentuk sperma menyumbang ke arah sperma berkualiti

 

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu?


1) Vitamin E- Complex, with Selenium & Extract Grape Seed

Kajian pada tahun 1924 mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang  mengambil 600IU - 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.

Boleh rujuk di  International Journal of General Medicine untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana Vitamin E ini berfungsi meningkatkan tahap kesuburan lelaki.

 2) Zinc Complex

Pengambilan zinc untuk jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraaan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.
 3) CoQHealth

 CoQ10 menunjukkan keputusan hubungan langsung antara tahap yang lebih tinggi CoQ10 dan peningkatan yang ketara dalam kedua-dua air mani dan sel sperma, serta peningkatan dalam motilitas sperma.CoQ10 dapat memberi tenaga kepada sperma untuk bergerak aktif menuju ke arah telur.

 


Anak ini rezeki dari Allah. Kita cumalah berikhtiar, penentunya tetaplah dari Allah. Namun, walaupun segalanya Allah dah tentukan, Allah tetap suruh kita berusaha & berdoa. Bukankah Allah suka hambaNya yang rajin berusaha dan meletakkan sepenuh pergantungan kepadaNya, merayu-rayu meminta dariNya?

Berikhtiarlah dengan sesuatu yang dah terbukti kebaikannya, sebagaimana suplemen dari Shaklee ni yang dah melalui beratus-ratus ujian klinikal... Insya Allah...

-------------------------------------------------------------------
Sekiranya anda perlukan suplemen Shaklee, anda boleh mendapatkannya dari saya, agen Shaklee Pasir Tumboh, Kota Bharu. Bagi mereka yang tinggal jauh, saya gunakan khidmat PosLaju bagi penghantaran.
Boleh hubungi saya di 019-9890707 ;-)

You Might Also Like

0 comments