Friday, 26 September 2014

Anugerah Dari Allah

Lama dah nak tulis entry berkenaan ni sebenarnya, tapi entah mengapa tak tertulis.

Jadi, walaupun agak lambat, takpela ye.. Layan je.. entry ni lebih kepada kenangan di masa depan, mengenai kandungan saya yang ketiga ni.. Maklumlah 2 kandungan yang lepas, masa tu takde blog lagi so kali ni kita jadikan kenangan ya..

Period last saya aritu pada 12 Jun 2014, iaitu beberapa hari selepas pulang dari menghadiri National Conference Shaklee di Sunway.. Julai tu merupakan bulan puasa.. Masa dah lewat beberapa hari tu, macam agak pelik jugaklah sebab biasanya period saya tak pernah lewat, namun saya tak terfikir pun rupanya saya hamil.. Bila dah dekat 2 minggu lewat (20th ++ Julai), barulah saya agak saya hamil.. Suami cakap tunggu birthday dia, 4 Ogos baru cek.. Kira macam hadiah besday la.. heheheh…

So, masa 4 Ogos tu, kami cek.. Ya Alhamdulillah, walaupun samar-samar tapi nampak la jugak double line tu.. So, kalo ikutkan minggu, kiraan dari last period maka masa tu dah dekat 8 minggu.. 2 3 hari selepas tu, kami pergi cek kat klinik, scan untuk sahkan.. Dan Alhamdulillah, memang positif.. ≧◠◡◠≦✌

Samar-samar masa buat UPT kat rumah


 Doktor bagi saya ubat kuatkan rahim  (Duphaston), memandangkan saya pernah gugur tahun lepas semasa kandungan baru 9 minggu.. Kena makan selama 2 bulan doktor cakap.. huhuhu lamanya.. saya ni bukan suka sangat makan ubat, makan vitamin je saya suka.. hehehe…

Bila dapatkan pandangan dari rakan-rakan yang lain, yang pernah gugur, maka saya pun amek keputusan untuk ikut pandangan doctor ➳ makan.. Pastu, selepas 3 hari makan, saya rasa macam pelik.. Nafsu makan membuak-buak.. pukul 7 pagi dah makan nasi, 3 jam lepas tu dah lapar nasi balik.. siap menggigil-gigil kalo tak makan.. setiap 3 jam mesti lapar giler.. pastu jantung pun berdebar-debar, rasa tak keruan.. rasa macam orang tak betul.. huhu…

Saya terfikir untuk cek side effect ubat tu.. huhuhu rupanya memang begitu side effectnya.. rasa tak sanggup.. baru 3 hari makan, dah jadi begitu cmane saya nak teruskan sehingga 2 bulan.. maka ubat yang berharga hampir RM100 untuk 10 hari makan tu, tersadai begitu je.. saya tawakkal sungguh-sungguh.. kalo Allah takdirkan bayi ini rezeki kami, maka adalah..

Settle bab ubat tu, tetiba saya kena bengkak tonsil yang amat teruk, beberapa hari selepas tu.. saya memang biasa kena bengkak tonsil , tapi biasanya 2 3 hari baiklah lepas amek ubat.. kali ni melarat-larat.. sakit sangat sampai tak boleh nak tidur.. makan tak payah cakaplah, nak telan liur pun tak boleh.. pergi klinik, doktor bagi ubat kemam , kumur dan tahan sakit.. namun tak jugak baik.. doktor tak bagi antibiotik, sebab risaukan saya yang tengah hamil..

Namun kali kedua ke klinik, masa tu memang dah tak boleh nak bercakap dah.. doctor terpaksa bagi jugak antibiotic.. tapi pelik jugak sebab antibiotic dia bagi cuma untuk  tempoh 2 hari setengah je.. kalo ikutkan kawan saya yang juga doctor, biasanya  antibiotic kena amek atleast selama 5 hari.. jadi, bila ubat hampir habis dan saya belum betul-betul baik, masih sakit saya terus ke HUSM, bawak ubat sekali tunjuk kat doctor.. so, doctor kat sana pun  bagi ubat yang sama, untuk tempoh 7 hari lagi.. memang kena habiskan..  pastu doctor nasihat makan memang kena jaga ➳  pedas, berminyak, panas semua tak boleh.. huhuhu.. makan macam dalam pantang la jadinya.. even macam mihun sup pun tak boleh sebab bertumis kan…

Oh ya, masa saya tengah sakit teramat tu, kan lama tak baik-baik jugak.. saya terus terpikir aku ni betul ke bengkak tonsil biasa, ke kena kanser tekak? Huhuhu nauzubillah.. sampai begitu sekali saya terpikir..

Dan Alhamdulillah, lepas beberapa hari balik dari HUSM tu, bengkak tonsil saya dah surut.. suara dah keluar.. Nikmat sungguh kesihatan yang Allah beri.. walaupun cuma sekadar sakit tekak, tapi sakitnya seluruh badan yang terasa bias.. macamana la orang yang sakit teruk tu kan, yang sakit kronik terlantar di hospital berbulan-bulan.. Ya Allah, berikanlah kami sekeluarga kesihatan yang baik, dan supaya dengan kesihatan ini kami dapat lebih mendekatkan diri kepadamu…

Sebulan lepas tu, iaitu ketika kandungan berusia 12 minggu lebih, saya ke klinik kesihatan untuk mula buat buku merah.. buku mengandung tu.. lagi sekali saya cuak.. ya la, kita dah amek antibiotic lama sampai 10 hari, cmane agaknya keadaan baby kat dalam.. risau sangat-sangat.. huhuhu..





Semua ok  ➳ blood pressure, HB, urin test, HIV test, berat je terlebih hehehe… akhirnya jumpa doktor untuk scan.. serius berdebar-debar, tapi dalam masa yang sama rasa tak sabar nak tengok baby kat dalam.. Alhamdulillah, rasa ingin menitis airmata bila melihat denyutan jantung baby, dan development baby yang seiring dengan usia kandungan.. u are so tough my baby.. walaupun umi dah telan macam-macam ubat, tapi kamu tetap berdiri teguh di dalam sana.. u re doing well inside there… subhanallah walhamdulillah.. syukur ya Allah..

Sekarang kamu dahpun berusia 15 minggu ++… membesarlah dengan baik ye sayang.. kami ➳ umi abi abang Ammar kakak Ajlaa’ tak sabar nak sambut kelahiran kamu nanti.. Abang Ammar hampir setiap malam  masa nak tidur bercakap-cakap dengan kamu, menggosok-gosok perut umi.. kamu tau kan sayang… kamu dengar kan…


Bakal berlima raya tahun depan

Insya Allah masanya akan tiba nanti kan.. kami semua tunggu kamu.. kami semua sayang kamu..

Suplemen Shaklee Semasa Hamil


Ini suplemen yang saya makan sekarang, vitamin asas untuk keperluan ketika hamil. Asas ini bermaksud, tak dapat tidak memang kena ambil. Vitamin-vitamin tersebut ialah B-Complex, Vitamin C, Vitalea dan Ostematrix. Selain itu, saya turut mengamalkan Omega untuk perkembangan otak bayi, juga ESP, bagi keperluan protein untuk perkembangan bayi di dalam.



 Saksikan video ini pula, untuk sebab kenapa anda MESTI PILIH SET BERSALIN SHAKLEE, sebagai set bersalin terbaik untuk anda...






Dapatkan Set Hamil Lengkap anda di sini...


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9ef76737dc71b2cf44533b32fb344419

Atau boleh hubungi saya disini..



2 comments:

  1. Syukur alhamdulillah. Tahniah. Moga kandungan selamat In shaa Allah

    ReplyDelete