15 Sebab Kenapa Harus Bersalin Melalui Pembedahan

  • Wednesday, April 16, 2014
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Kehamilan merupakan saat yang begitu indah, saat yang cukup mengujakan. Pasti seorang ibu itu tak sabar untuk menatap wajah anak yang dikandung selama 9 bulan itu kan? Asyik menghitung hari, bila anak akan keluar menjenguk dunia.

Namun, adakalanya terdapat pelbagai perkara yang diluar kawalan kita. Hajat hati semestinya ingin bersalin normal, sama seperti orang  lain, namun takdir Allah adalah yang terbaik buat kita. Semuanya demi memastikan kita dan bayi kita berada dalam keadaan terkawal semasa proses melahirkan. Maka, saat itu caesarean merupakan pilihan terbaik buat kita.
15 Sebab Kenapa Harus Bersalin Melalui Pembedahan

✿ Pembedahan Elektif

Caesarean Ulangan
2 atau lebih kelahiran sebelum ini dilakukan melalui pembedahan. Walaubagaimanapun ramai wanita hamil pada masa kini berjaya menjalani kelahiran normal selepas caesarean (VBAC)

Jangkitan
Hal ini melibatkan jangkitan contoh nya seperti herpes atau HIV yang dialami berkemungkinan boleh dipindahkan kepada bayi jika anda memilih untuk melahirkannya secara normal.

Trauma Terdahulu
Pengalaman melahirkan bayi secara normal sebelum ini sehingga menimbulkan trauma berkemungkinanan menjadi sebab untuk anda dinasihatkan untuk mencuba kelahiran caesarean pula.

Kedudukan Bayi
Kedudukan bayi dalm akndungan adalah songsang / melintang. Kajian yang telah dilakukan sekita 1990an di Eropah membuktikan kedudukan bayi tidak normalmengundang banyak masalah yang boleh membahayakan bayi.

Preakslampsia / eklampsia
Sekiranya anda menghidapinya, lebih-lebih pada tahap teruk yang telah menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan, usah bertangguh lagi untuk melambatkan proses kelahiran.

Tidak Membesar
Apabila tiba satu tempoh di mana bayi tidak lagi membesar seperti yang sepatutnya, maka anda digalakkan memilih untuk bersalin secara caesarean kerana bayi sangat memerlukan kelahiran awal.

Komplikasi Penyakit
Bagi anda yang menghidap penyakit-penyakit berbahaya seperti jantung, kencing manis ataupun tekanan darah tinggi, maka ada baiknya tarikh bersalin dipilih agar sebarang kemungkinan buruk dapat dielakkan.

Risiko Plasenta Praevia
Apabila uri berada di bawah, maka agak sukar untuk anda melahirkan bayi secara normal. Oleh sebab itulah kebanyakan doktor menasihatkan anda untuk memilih proses kelahiran secara pembedahan.

Kandungan Kembar
Sama seperti risiko menghamilkan kembar, proses kelahirannya juga barangkali berdepan dengan risiko-risiko tertentu. 

Kematian Bayi Terdahulu
Sekiranya anda pernah melalui pengalaman kehilangan bayi yang melibatkan kematiannya sama ada semasa proses kelahiran, makan anda perlu memilih tarikh untuk bersalin.

Pembedahan Kecemasan

Masalah Tali Pusat
Dalam kes sebegini, tali pusat tergeluncur turun melalui serviks terlebih dahulu daripada bayi. Ini turut dikenali sebagai prolaps cord. Hal ini biasanya berlaku kerana ketuban pecah. Ada kemungkinan tali pusat terhimpit lalu mengganggu bekalan oksigen kepada bayi. Risikonya anda boleh meninggal dunia kerana hypoxia.

Terlalu Lama
Proses kelahiran anda sangat lama dan perlahan. Hal ini keranan serviks tidak membuka secukupnya untuk membolehkan bayi bergerak turun ke dalam saluran kelahiran.

Masalah Uri
Kedudukan uri yang berada di bahagian bawah menyebabkan pendarahan dan boleh membahayakan nyawa anda dan bayi jika pembedahan segera tidak dilakukan. Antara lain ialah masalah uri tanggal semasa proses bersalin atau abruptio plasenta yang boleh membahayakan bayi.

Lemas
Apabila terdapat perubahan pada degupan jantung bayi semasa proses bersalin, ia menunjukkan bayi tidak cukup oksigen dan perlu dikeluarkan serta merta. Jika bayi sudah membuang najis (mekonium), ia turut menunjukkan bayi sudah lemas.

Bantuan Kelahiran
Percubaan melahirkan bayi secara normal dengan menggunakan alat bantuan kelahiran seperti vakum atau forsep yang gagal menyebabkan anda perlu rela dalam terpaksa untuk melahirkan bayi secara caesarean.

Sumber: Majalah Pa & Ma

Apapun peluang cara kelahiran yang kita ada, bersyukurlah kerana kita sedang berjuang sebaiknya untuk mengeluarkan seorang lagi khalifah Allah di muka bumi ini. Amanah yang Allah titipkan melalui kita.


Suplemen Shaklee Semasa Dalam Pantang

set dalam pantangSet  Bersalin / Berpantang Shaklee ini boleh diambil seawal hari pertama berpantang, samada mereka yang melahirkan secara normal ataupun caesarean. Set bersalin ini dapat membantu ibu-ibu melalui tempoh berpantang dengan baik, dan dapat membantu mempercepatkan penyembuhan dengan lebih berkesan.

Jom tengok perkongsian menarik dari seorang ibu muda, yang hampir-hampir serik untuk bersalin lagi akibat sembelit teruk yang dialami selepas bersalin.


I

Berminat untuk berpantang dengan  Set Berpantang Shaklee?

Boleh call saya sekarang!!
iR Efie Muhamad 

ID Shaklee: 869620

019-9890707

You Might Also Like

0 comments