Tuesday, 6 January 2015

3 Tips Memandu Jauh Tanpa Rasa Mengantuk

Rahsia ni tau...

Tapi hari ni saya nak share...

Bila kita kongsi sesuatu yang baik dan boleh mendatangkan faedah kepada ramai orang, insya Allah kita boleh dapat pahala kan...

Memandu jauh, berjam-jam samada malam ataupun siang memang meletihkan.. dan juga mengantuk kan? Saya tau, dan pernah rasa kerana sebelum saya bekerja kat umah je macam sekarang, dulu kerja saya travel je kejenya satu Semenanjung Malaysia, sorang-sorang...

Yes, sorang-sorang.. Masa tu anak dara lagi, belum berkahwin.. Memang memenatkan dan mengantuk.. Nak borak pun takde orang kat sebelah kan... so apa saya buat? Singgah mart kat stesen minyak, beli makanan... Favourite saya, air kotak coklat DutchLady, roti Gardenia coklat yang 70 sen satu tu, dengan Nips.. Haaaa, memang la membesar bagai juara la kan asyik dok telan benda alah tu je sepanjang driving...




Kalo lah saya tau tips ni dulu-dulu... pasti tak comel macam ni kan? ahahahah saje je taknak salahkan diri sendiri.. lumrah manusia eheheh...

Ok jom kita tengok tips ni...


Tips ni suami saya yang praktikkan sekarang, memandangkan dia dah pikul tugas jadi driver saya hahahah...

3 Tips Hilangkan Mengantuk Semasa Memandu


1. Minum Cinch Energy Tea Mix Sebelum Memandu

Masa sebelum memulakan perjalanan, saya dah bancuh siap-siap satu tumbler Cinch Tea ni untuk suami saya minum. Bancuh Cinch Tea ni mudah je, sebab ianya dah dalam sachet siap-siap. So, just koyakkan hujung sachet, tuang dan masukkan air. Nak air masak biasa boleh, air sejuk dalam fridge pun boleh. Terpulang.

 Cinch Energy Tea Mix ni bantu kita kekal bertenaga dalam jangka masa yang lama. Namanya pun energy kan. Memang bertenaga sungguh. Tak cuba tak tau tau.....heheh...



2. Bekalkan Performance Drink Semasa Memandu

Antara sebab kita jadi mengantuk adalah kurangnya cecair dalam badan. Performance drink ni,  mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus kita akan dapat mengatasi masalah dahaga. Badan pun dapat kekalkan bendalir dalam masa yang lama, jadi takdelah timbul isu kurang cecair dalam badan.

Performance drink ni bersifat isotonik iaitu minuman ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap, dan sekaligus kita akan lebih cergas.

Performance drink merupakan satu-satunya minuman isotonik yang tidak berkarbonat (takde gas), dan juga kurang gula! Bagus sangat kan... Tak risau kalau nak minum banyak-banyak pun...
 
 

3. Zikir Sepanjang Perjalanan

Zikir bukan sahaja dapat menyegarkan jiwa kita, tapi juga dapat memberi pahala. Kalo rasa mengantuk zikir secara perlahan, zikir je kuat-kuat. Takde masalah pun. Bukan kereta orang lain pun kan? Kereta kita.. Lagipun kalo ada orang lain pun, diorang pun dapat pahala jugak sebab dengar alunan zikir dari kita.
 
 
Mudah kan...

Mata tak mengantuk, pahala pun dapat...

Ok, tu tips yang saya kongsikan kali ni.. Renung-renungkan, dan selamat beramal ;-)

Nak order Cinch Tea dan Performance Drink?

Boleh...

Isi je form ni...

Atau hubungi je saya ok..

❤ Efie Muhamad ❤
SMS/Whatsapp: 019-9890707





2 comments:

  1. Kalo zikir biasa jd lagi ngantuk..rasa mcm didodoi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh kena kuat-kuatlah kalo macam tu.. kalo ada cd zikir lagi best.. ikut je..

      Delete