Makanan TAK SELAMAT Semasa Hamil

  • Monday, January 19, 2015
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Tak semua makanan boleh diambil semasa hamil. Ada makanan yang boleh dimakan semasa biasa, namun tak selamat untuk dimakan semasa hamil. Ada yang selamat diambil jika dalam kuantiti yang sedikit, namun berbahaya sekiranya diambil secara berlebihan.

Jom kita cek...

Makanan Tak Selamat Untuk Ibu Hamil

Kafein

Sekiranya terlalu banyak kafein dalam diet harian kita, maka kita berisiko tinggi untuk keguguran dan bayi yang mungkin kurang berat badan semasa dilahirkan. Kafein juga akan merencatkan penyerapan zat besi dalam tubuh kita, sedangkan zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin.Daging Mentah / Kurang Masak

Daging kurang masak, seperti stik perlulah dielakkan. Ini kerana ia mungkin mengandungi bakteria yang boleh mengakibatkan keracunan makanan, atau parasit taksoplasmosis yang boleh membahayakan kandungan.
Telur separuh masak ataupun mentah tidak digalakkan kerana risiko telur mungkin mengandungi bakteria salmonela. Untuk selamat, rebus telur bersaiz sederhana sehingga 7 minit, atau goreng telur pada kedua-dua bahagian sehingga masak.
Ibu-ibu hamil dicadangkan untuk tidak memakan hati atau sebarang produk berasaskan hati seperti sosej hati ataupun pate kerana ia mengandungi paras retinol dalam bentuk vitamin A yang boleh memudaratkan perkembangan bayi.
Kebanyakan ikan dan hidupan bercangkerang adalah selamat dimakan, dengan syarat ia dimasak sempurna. Makanan laut seperti kerang, siput dan kepah mentah selalunya menyebabkan keracunan makanan. Jadi, lebih baik elakkan.


 
Teh Herba

Terdapat teh herba yang boleh memberi rangsangan kepada uterus. Lebih baik utnuk tidak mengambil teh herba semasa hamil.Ikan Berminyak

Ibu hamil dinasihatkan supaya mengurangkan pengambilan ikan berminyak atau ikan yang kaya dengan lemak omega 3 seperti salmon dan sardin, kerana ia berpotensi dicemari dengan bahan logam berat seperti merkuri berbanding ikan berisi putih.  Kandungan merkuri boleh meudaratkan perkembangan sistem saraf pusat bayi. 

Namun begitu, asid lemak omega 3 berfaedah untuk tubuh ibu hamil dan bayi yang sedang dikandung. Jadi, apa solusi yang kita ada?
 

 

Shaklee OmegaGuard

 


OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.
Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*

OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

Jadi, sesuailah untuk ibu-ibu hamil amalkan OmegaGuard Shaklee kan? Tak payah nak risau2 dah bahaya logam berat yang terdapat dalam ikan.

Jom kita beri yang terbaik, untuk diri kita sendiri dan anak yang dalam kandungan kita...

Boleh isi borang ni..
Ataupun boleh je hubungi saya melalui cara-cara di bawah..


❤ Efie Muhamad ❤

SMS/Whatsapp: 019-9890707

You Might Also Like

0 comments