Cara Pemakanan Yang Sihat Bagi Ibu Hamil dan Bayi Dalam Kandungan

  • Sunday, January 04, 2015
  • By efie muhamad
  • 0 Comments

Bila hamil, selalu orang kata 'takpe makan banyak pun, sebab makan untuk 2 orang kan...'

Hakikatnya, betul ke macam tu? Ke nafsu semata-mata, saje nak sedapkan hati bila nak makan banyak? Hehehehehe....


Ni kebenarannya yang harus kita akui...Betul, nutrisi yang diperlukan semasa hamil meningkat. Asid folik, protein, zat besi, kalsium semua tu memang diperlukan dalam kuantiti yang banyak berbanding wanita yang tidak hamil. Namun, keperluan kalori hanya memerlukan sedikit peningkatan, iaitu sekitar 300 kalori sahaja. Itupun, semasa kandungan dahpun memasuki trimester ke 2 dan ke 3.

Macamana Nak Pastikan Cara Pemakanan Kita Sihat?


Rahsianya mudah, cuma amalkan memakan makanan berkhasiat, diet seimbang yang kaya dengan vitamin dan mineral, serta elakkan makanan yang memudaratkan.

Food Standards Agency (FSA) mencadangkan, ibu-ibu hamil perlu makan:

  • paling kurang 5 bahagian buah-buahan dan sayur-sayuran dalam sehari
  • banyak mengambil makanan berkanji seperti roti, pasta, nasi dan kentang
  • makanan kaya dengan protein seperti isi daging dan ayam, ikan, telur, kacang dan bijian kacang yang kaya dengan zat besi
  • banyak kandungan serat (fiber)
  • makanan kaya kalsium seperti bahan tenusu - susu, keju dan yogurt
 

Beberapa minggu pertama, selera makan mungkin turun mendadak, terutamanya jika kita mengalami loya-loya dan muntah-muntah. Pada pertengahan usia kehamilan, selera mungkin sedikit bertambah. Pada penghujung kehamilan, selera mungkin akan naik, tetapi kita akan mengalami pedih hulu hati atau rasa perut terlalu penuh selepas makan. Bagi mengelakkan perkara ini berlaku, makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap.

Kita mungkin ingin berdiet, risaukan berat badan yang mencanak-canak naik terutama di trimester ke 3 kehamilan, apabila bayi membesar dengan pantas pada tahap ini. Namun, ianya tidak bagus untuk kesihatan diri kita sendiri juga bayi.

Diet boleh menyebabkan kita kekurangan zat besi, asid folik, vitamin dan mineral yang lain. Hanya amalkan diet seimbang, kurangkan pengambilan lemak dan gula maka insya Allah kita akan memperoleh kehamilan yang sihat.

Tips Makan Di Luar Yang Selamat

 

Tiada sebab untuk membolehkan kita makan dengan sihat di restoran. Namun, utamakan beberapa perkara sebelum membuat pilihan.

Pembuka selera: Elakkan makanan mentah dan cari makanan yang dimasak sempurna. Makanan yang mungkin mengandungi bakteria listeria juga harus dielak.

Makanan utama: Elakkan makanan seperti sushi, stik daging kerana ianya mengandungi daging mentah. Pilih ikan ataupun daging yang dimasak sempurna.

Pencuci mulut: Kebanyakan pencuci mulut makanan barat seperti mousses mengandungi telur yang tidak dimasak. Kastad atau agar-agar boleh dimakan kerana telurnya telahpun dimasak dengan sempurna.
 
 

 

Keperluan Asid Folik 


Vitamin B asid folik adalah sangat penting semasa hamil. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan kelahiran tiub neural seperti spina bifida. Asid folik sepatutnya diambil sebaik sahaja kita merancang untuk hamil, bukan hanya setelah hamil.

Kita boleh mendapatkan asid folik dari sumber makanan. Sayuran berdaun hijau seperti kobis dan brokoli adalah sumber terbaik untuk bekalan asid folik. Sumber-sumber yang lain adalah seperti kacang hitam, betik dan yis yang terdapat dalam roti.

Manakala dalam suplemen Shaklee, asid folik terdapat dalam B-Complex dan Vitalea Shaklee. Sebab tu, kedua-dua suplemen ni terdapat dalam Set Hamil Shaklee.

Setiap tablet B-Complex dan Vitalea mengandungi 200mg asid folik.  
 
 Keperluan asid folik bagi wanita yang belum hamil adalah 400mg, manakala keperluan asid folik ketika hamil adalah sekali ganda lebih iaitu 800mg.
 
Sebotol B-Complex : RM53.75 (120 tablet)
Sebotol Vitalea: RM88.75 (120 tablet)
 
Nak order, boleh isi form di sini, atau hubungi je saya seperti di bawah...
 
❤ Efie Muhamad ❤
SMS/Whatsapp: 019-9890707

You Might Also Like

0 comments